Obrenovac, 11.08.2022

SIGURNA VRATA ZA BEG


Izvor: nova.rs/Tanjug/Lokalne novine | Obrenovac, 03.10.2021.
Glas Amerike: Bezvizni re┼żim EU za Srbiju nije ugro┼żen

Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI


Interni dokument kojim se problematizuje bezvizni re┼żim putovanja u Evropsku uniju za dr┼żavljane Srbije, Albanije, Moldavije, Gruzije i Ukrajine je postojao, ali je prestao da bude validan od trenutka posete predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen podru─Źju Zapadnog Balkana, re─Źeno je nezvani─Źno Glasu Amerike (VOA) u evropskim diplomatskim krugovima.

„Zaboravite pri─Źu o vizama, više nije relevantna. Nijedan ozbiljan politi─Źar je ne podr┼żava“, naveo je izvor VOA.

Bojazan o navodnoj suspenziji bezviznog re┼żima za pomenute zemlje inicirana je tekstom koji je objavio EU Obzerver, na osnovu internog dokumenta EU od 27. septembra, u koji je taj portal imao uvid.

„U tom izveštaju zaklju─Źuje se da sve zainteresovane zemlje nastavljaju da ispunjavaju uslove za liberalizaciju viznog re┼żima i napreduju u ispunjavanju prošlogodišnjih preporuka“, navodi se u odgovoru neimenovanog predstavnika Evropske komisije Glasu Amerike, povodom navoda da se zbog nezakonitih boravaka i neosnovanih zahteva za azil dr┼żavljana Srbije, Albanije, Moldavije, Gruzije i Ukrajine, pokre─çu rasprave o obustavi bezviznog re┼żima koji va┼żi za te zemlje.

U odgovoru iz Evropske komisije ukazano je da je u dokumentu na koji se pozivaju istaknuto u kojim oblastima je potrebno ulo┼żiti napore kako bi se ostvarila poboljšanja.

„Istaknuto je i da bezvizni re┼żim nastavlja da donosi koristi u ekonomskoj, društvenoj i kulturnoj sferi, kako dr┼żavama Evropske unije, tako i partnerskim dr┼żavama“, navedeno je u izveštaju Evropske komisije objavljenom u avgustu 2021.

Portal EU Ozerver je u tekstu sastavljenom na osnovu uvida u interni dokument izvestio da zvani─Źne statistike o kriminalu pokazuju da su tokom 2020. Gruzija, Moldavija, Ukrajina, Srbija i Albanija bile me─Ĺu prvih 10 zemalja ─Źiji su dr┼żavljani kršili zakon o strancima.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE