Obrenovac, 11.08.2022

TRI TERMINA ?


Izvor: nova.rs/Nataša Latković/Lokalne novine | Obrenovac, 04.08.2021.
Predsednički, beogradski i vanredni parlamentarni izbori najverovatnije će biti održani 20. ili 27. marta ili 3. aprila sledeće godine

Foto:TANJUG/RADE PRELIC


U Skupštini Srbije je održan sastanak Radne grupe za međustranački dijalog, a osim predstavnika vlasti i opozicije koja učestvuje u ovim razgovorima, bio je prisutan i Aleksandar Vučić.

Kako navodie mnogi izvori izvor, Vučić je tokom razgovora pomenuo i kada bi mogli da budu održani izbori.

„Sudeći po onom što je rekao, najverovatnije će biti održani poslednji vikend marta ili prvi vikend aprila, odnosno 27. marta ili 3. aprila. Manja je verovatnoća da to bude 20. marta, iako i ta mogućnost postoji“, kaže izvor Nova.rs.

Kada će tačno biti održani izbori zavisiće od toga da li će i kada biti postignut sporazum sa opozicionim partijama, koje sa vlašću pregovoraju na dva koloseka – sa i bez posredovanja predstavnika Evropskog parlamenta. Predstavnici opozicije zahtevaju da prođe najmanje šest meseci od potpisivanja sporazuma do održavanja izbora, a taj uslov prihvatili su i lideri vladajućih stranaka.

Sudeći po onom što smo do sada čuli, malo je verovatno da sporazum, bar sa jednim delom opozicije, bude potpisan pre 17. septembra, za kada je zakazana sledeća runda međustranačkog dijaloga uz posredovanje evroparlamentaraca. Prema najavama, predstavnici EP će do kraja avgusta strankama dostaviti nacrt sporazuma, a one bi do 17. septembra trebalo da dostave svoje eventualne prigovore.

Ukoliko taj dokument bude potpisan 17. ili 18. septembra, predstoji i njegovo usvajanje u Skupštini na plenumu ili eventualne izmene zakona. To bi značilo da će izbori biti održani poslednji vikend marta ili prvi u aprilu.

April je ipak verovatniji, budući da je nezavnični dogovor da primena sporazuma krene od 1. oktobra.

Podsećamo, svega mesec dana posle prošlogodišnjih redovnih parlamentarnih izbora, Aleksandar Vučić je najavio održavanje vanrednih parlamentarnih izbora već 2022. godine, kada sleduju i redovni predsednički i beogradski izbori.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE