Obrenovac, 11.08.2022

ZAŠTO KLIMATSKE PROMENE PREDSTAVLJAJU PRETNJU PO NACIONALNU BEZBEDNOST?


Izvor: Demostat /Lokalne novine | Obrenovac, 04.11.2021.
Bela kuća, Pentagon, Ministarstvo za unutrašnju bezbednost i Kancelarija direktora nacionalne obaveštajne službe objavili su veoma lošu seriju procena o klimatskim promenama

Foto:Printscreen Youtube


Svi oni kažu da one predstavljaju ozbiljnu globalnu bezbednosnu pretnju - od podstrekivanja tenzija u onfliktin zonama, do davanja prednosti geopolitičkim protivnicima. Samo nekoliko dana pre nego što se predsednik SAD Džo Bajden uputio na Konferenciju Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama u Glazgovu u Škotskoj, Atlantski savet pitao je ekseprte za mišljenje o ovoj temi. 

Direktor "Scowcroft" centra za strategiju i bezbednost i bivši zvaničnik američke nacionalne bezbednosti Beri Pavel, rekao je da su skoro svi svesni opasnosti po životnu sredinu usled porasta temperature. 

- Međutim, kopanje u prvoj ikada Nacionalnoj obaveštajnoj proceni (NIE) o klimi, među ostalim izveštajima Bajdenove administracije, otkriva o čemu svi razmišljamo, ali još uvek nismo delotvorno delovali - kazao je Beri.

On je dodao da pretnja naseljavanja planete predstavlja i centralnu pretnju sama po sebi, ali da će ona takođe izazvati mnoštvo novih bezbednosnih izazova i pogoršati aktuelne. 

Upitana kako izgledaju ti bezbednosni izazovi, Šeri Gudmen, čelnica borda Atlantskog saveta i bivša zamenica američkog podsekretara odbrane za bezbednost životne sredine, odgovara da je najstrašniji zaključak iz perspektive pretnje da će delovi planete u narednim decenijama biti nenaseljeni zbog vrućine ili porasta nivoa mora, te da su mnogi veoma ranjivi delovi sveta loše snabdeveni da se sami pripreme ili upravljaju tim rizikom.

- Dovoljno je da američka javnost počne da razmišlja o pretnji koju predstavljaju klimatske promene na sličan način kao što smo mi razmišljali o terorizmu u poslednje dve decenije. Klimatske promene, poput terorizma posle 11. septembra, nisu samo u vezi sa "gostujućim", već i sa "domaćim terenom" u SAD - navela je Gudmen. 

Ona je dodala da se klimatske promene, kao i terorizam, ne mogu iskoreniti samo na jednoj lokaciji, te da mora postojati globalna strategija u saradnji sa saveznicima i partnerima.

Piter Engelke, zamenik direktora za predviđanja u "Scowcroft" centru, odlučio se za drugačiju analogiju za ovu „egzistencijalnu pretnju“ Sjedinjenim Državama. 

- Hladni rat, kada su oni koji kreiraju politike usvojili dugoročni način razmišljanja da osmisle strateške odgovore celog društva kako bi se suočili sa generacijskim izazovom - ukazao je Engelke. 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE