Obrenovac, 11.08.2022

IMA JEDNA PRIČA KOJU STALNO PRIČAM, DESILA SE JEDNOM U DVORIŠTU VRTIĆA...


Izvor: nova.rs/Beta/Lokalne novine | Obrenovac, 05.10.2021.
...LIGU-LIGU PESME PEVALA SU DECA, SVI SU BILI TU, ALI NEMA MALOG ZECA (06.OKTOBAR?!)

Foto:EPA PHOTO EPA/KOCA SULEMANOVIC


Danas se navršava 21 godina od velikih demonstracija u Beogradu, kojima je 5. oktobra 2000. godine okončana vladavina Slobodana Miloševića. Povod za demonstracije bile su tvrdnje predstavnika Demokratske opozicije Srbije (DOS) da je tadašnja vlast lažirala rezultate izbora za predsednika Savezne republike Jugoslavije na kojima je po navodima DOS, njihov kandidat Vojislav Koštunica pobedio Miloševića.

Na poziv tih opozicionih stranaka, građani su 5. oktobra na plato ispred tadašnje Savezne skupštine stigli iz čitave Srbije u kilometarskim kolonama automobila, autobusa i kamiona, probijajući buldožerima policijske blokade na pojedinim putevima.

Već u prepodnevnim satima policija je upotrebila suzavac kako bi sprečila demonstrante da uđu u zgradu skupštine, ali su učesnici protesta ipak demolirali i zapalili to zdanje, kao i zgradu Radio-televizije Srbije u Takovskoj ulici. Policija je ubrzo prestala da pruža otpor i mahom se pridružila građanima.

U večernjim satima 5. oktobra 2000. gradjane je sa terase Skupštine Beograda pozdravio novi predsednik SRJ Vojislav Koštunica, a narednog dana, 6. oktobra, Milošević je priznao izborni poraz i čestitao mu. U demonstracijama je poginula Jasmina Jovanović iz Miloševca kod Velike Plane, koja je pala pod točkove kamiona. Momčilo Stakić iz Krupnja je umro od srčanog udara, a ukupno je povređeno 65 osoba.

DOS je nedugo po preuzimanju vlasti praktično prestao da postoji, a tadašnji učesnici u vlasti Slobodana Miloševića ponovo zauzimaju najvažnije položaje u Srbiji. Tadašnji ministar informisanja u Vladi Srbije Aleksandar Vučić je aktuelni šef države, potpredsednica tadašnje savezne vlade Maja Gojković je ministarka kulture, bivši istaknuti član JUL-a Aleksandar Vulin danas je ministar unutrašnjih poslova, dok je nekadašnji portparol Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić predsednik parlamenta.

U međuvremenu, njima su se u donjim ešalonima vlasti pridružili i pojedini istaknuti funkcioneri partija koje su oktobru 2000. godine činile DOS. Dok se Koštunica sam povukao iz politike, drugi lider DOS-a, reformista Zoran Đinđić je kao premijer Srbije ubijen 12. marta 2003. godine, u dvorištu zgrade Vlade.

Slobodan Milošević umro je 2006. godine u haškom zatvoru, gde mu je suđeno po optužnici za ratne zločine, a njegova supruga i bivša predsednica JUL-a Mirjana Marković umrla je u egzilu u Rusiji.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE