Obrenovac, 20.08.2022

MUAMER ZUKORLIĆ - BIVŠI MUFTIJA I NARODNI POSLANIK


Izvor: nova.rs/Vojislav Milovančević/Lokalne novine | Obrenovac, 07.11.2021.
Predsednik Stranke pravde i pomirenja i bivši muftija Muamer Zukorlić preminuo je u 51. godini života

Foto:Ivan Dinić/Nova S


Zukorlić je Osnovnu školu je završio u selu Ribariće, opština Tutin, a Medresu “Gazi Husrev-beg” u Sarajevu, nakon čega odlazi na odsluženje vojnog roka. Islamski fakultet, odsek šerijatsko pravo, upisuje u Konstantini (Alžir), a završava 1993. godine, da bi od nove školske godine postao profesor Medrese u Novom Pazaru. Apsolvirao je na postdiplomskim studijama u Libanu.

Za prvog predsednika Mešihata Islamske zajednice Sandžaka biran je iste godine njegovim osnivanjem, da bi na toj funkciji bio do početka 2016, kada zbog ulaska u politiku najpre zamrzava funkciju, a potom se i povlači sa nje. Uporedo sa funkcijom predsednika Mešihata bio je i glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji i predsednik Internacionalnog Univerziteta u Novom Pazaru.

U njegovoj biografiji na sajtu Mešihata Islamske zajednice u Srbiji navodi se da je „vrsni poznavalac arapskog jezika i odlikuje se visokim organizacionim sposobnostima, opštom pismenošÄ‡u i misionarskim afinitetima“.

Na sajtu Istinomera se navodi da je bio kandidat  na predsedničkim izborima 2012. godine i osvojio 54.492 (1,39 odsto) glasova.

Pred vanredne parlamentarne izbore 2016, podseća Istinomer, najpre se privremeno odrekao pozicije muftije sandžačkog, kao bi predvodio izbornu listu Bošnjačke demokratske zajednice.

Ubrzo je podneo i ostavku na tu funkciju i raspoređen je na radno mesto savetnika u Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji.

U decembru 2017. godine Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka preimenovana je u Stranku pravde i pomirenja (SPP), sa ciljem da proširi svoje delovanja izvan Sandžaka i ponudi program prihvatljiv Srbima, Bošnjacima i pripadnicima drugih nacionalnih zajednica u Srbiji.  Za predsednika SPP izabran je Muamer Zukorlić.

Bio je poslanik u poslednjem sazivu Skupštine Srbije, nakon što je na izborima lista koju predvodi osvojila 4 poslanička mesta.

Potpredsednik Narodne Skupštine Srbije Muamer Zukorlić biće sahranjen u rodnom selu Orlje u Tutinu, danas posle podnevne molitve.

Prethodno će na gradskom trgu Gazi Isa bega u centru Novog Pazara biti obavljen verski obred-klanjanje dženaze namaza.

Dan žalosti u Novom Pazaru

Grad Novi Pazar doneo je odluku da nedelju, 7. novembar 2021. proglasi Danom žalosti povodom smrti akademika Muamera Zukorlića, potpredsednika Narodne skupštine Republike Srbije i predsednika Stranke pravde i pomirenja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE