Obrenovac, 13.08.2022

NAZAD VIŠE NE MOGU, NAPRED NEMAM KUD


Izvor: nova.rs/Bojana An─Ĺeli─ç/Lokalne novine | Obrenovac, 08.05.2021.
Vi┼íe od polovine gra─Ĺana Srbije podr┼żava ─Źlanstvo u EU

Foto:AA/ABACA/Abaca Press/Profimedia


Više od polovine gra─Ĺana podr┼żava ─Źlanstvo u EU, manje od polovine bi glasalo za ─Źlanstvo na referendumu dok ve─çina smatra da je korist od saradnje velika, pokazalo je istra┼żivanje Instituta za evropske poslove u saradnji sa Ninamedijom.

„Prijatelji Srbiji u EU su Gr─Źka i Francuska, a najve─çi neprijatelji Hrvatska i Velika Britanija, u susedstvu najbolji odnosi sa BiH. Nema─Źka se percipira kao prijatelj i neprijatelj istovremeno. Nemaju dovoljno znanja o EU integracijama, a valjane informacije o EU gra─Ĺani o─Źekuju od medija, Vlade Srbije i nevladinih organizacija“, pokazuju rezultati istra┼żivanja.

Institut za evropske poslove je, u saradnji sa istra┼żiva─Źkom ku─çom Ninamedia, sproveo istra┼żivanje o stavovima gra─Ĺana Srbije prema Evropskoj uniji. Istra┼żivanje je sprovedeno krajem marta ove godine, na reprezentativnom uzorku od 1207 gra─Ĺana. Fokus istra┼żivanja bio je, kako se navodi, na pitanjima o podršci ─Źlanstvu i saradnji sa EU, kao i vi─Ĺenju pojedina─Źnih zemalja ─Źlanica.

Dalje se navodi da gotovo polovina gra─Ĺana Srbjie, odnos izme─Ĺu Srbije i EU ocenjuje ocenom 3. Na skali od 1 do 5, gde je prose─Źna ocena 3, prose─Źna ocena odnosa izme─Ĺu Srbije i EU iznosi 2,70.

„Više od polovine ispitanika (53%) podr┼żava ─Źlanstvo Srbije u Evropskoj uniji (to su u ve─çoj meri muškarci, ispitanici starosti do 45 godina, sa najvišim nivoom obrazovanja, Vojvo─Ĺani i oni iz gradskih naselja), 35% ima suprotan stav, dok 12% njih nije umelo da se izjasni po ovom pitanju. Prilikom pore─Ĺenja dobijenih rezultata sa prethodnim godinama uo─Źen je blagi pad broja onih koji ne podr┼żavaju ─Źlanstvo Srbije u EU“.

Gotovo 60 odsto gra─Ĺana veruje da Srbija ima koristi od EU

Rezultati Instituta za evropske poslove pokazuju da od ukupnog broja ispitanika, 59% smatra da Srbija ima koristi od saradnje sa Evropskom unijom (muškarci, najobrazovaniji ispitanici kao i stanovnici gradskih naselja), 25% smatra da Srbija nema koristi od saradnje sa EU, dok 16% njih nije umelo da se izjasni po ovom pitanju.

Kada je re─Ź o pojedina─Źnim zemljama, 17,9% ispitanika smatra da je Srbiji najve─çi prijatelj Gr─Źka, 10,5% navodi Francusku, nešto manje navodi Nema─Źku (8,6%) i Ma─Ĺarsku (7,6%), dok najve─çi broj ispitanika 36,9% ne zna da se izjasni po ovom pitanju. Porede─çi rezultate sa onim iz prethodnih istra┼żiva─Źkih talasa uo─Źen je blagi pad u vrednostima za Gr─Źku i Nema─Źku dok je broj onih koji navode Francusku porastao.

Najve─çim neprijateljem u Evropskoj uniji 17,8% ispitanika smatra Nema─Źku, zatim Hrvatsku 16,4% i Veliku Britaniju 13,5%, dok 44,5% ne zna da se izjasni. Posle pore─Ĺenja sa rezultatima iz prethodinh talasa uo─Źen je trend opadanja broja ispitanika koji navode Hrvatsku i Veliku Britaniju, dok broj onih koji navode Nema─Źku lagano raste.

Malo više od ─Źetvrtine ispitanih smatra da od susednih dr┼żava najbolje odnose imamo sa BiH, zatim sa Ma─Ĺarskom i Severnom Makedonijom, dok se ostali odgovori javljaju u manje od 7% slu─Źajeva.

48,9 odsto gra─Ĺana bi glasalo za ulazak u EU

Kada su u pitanju informacije o Evropskoj uniji, 39% gra─Ĺana smatra da ima i da nema dovoljno informacija o EU (neinformisani: ve─çinom ┼żene, najstariji, ispitanici sa najni┼żim nivooima obrazovanja, stanovnici Zapadne Srbije sa Šumadijom i oni iz vangradskih naselja).

Najve─çi broj ispitanika navodi da informacije o EU o─Źekuje da dobija putem medija (32%), zatim od Vlade Srbije (28,2%), od EU 11,7%, Parlamenta 9,7%, nevladinih organizacija 9,4% i škola-fakulteta 6,4% dok se ostali odgovori javljaju u manje od 2% slu─Źajeva.

Ukoliko bi sutra bio raspisan referendum o ─Źlanstvu Srbije u Evropskoj Uniji, 48,9% ispitanika navodi da bi glasalo ZA (ispitanici sa najvišim nivoom obrazovanja kao i stanovnici gradskih naselja), 28,4% ima suprotan stav, 11,2% ne bi izašlo na glasanje, dok 11,5% njih ne zna kako bi glasalo. Pore─Ĺenjem sa rezultatima iz prethodnih istra┼żiva─Źkih talasa uo─Źeno je da rezultati osciliraju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE