Obrenovac, 13.08.2022

NON PEJPER IZ EU


Izvor: nova.rs/Nataša Latković/Lokalne novine | Obrenovac, 08.06.2021.
Referendum do kraja godine

Foto:Shutterstock


Krajnji rok za promenu Ustava koja se odnosi na pravosu─Ĺe je kraj 2021. godine, piše u non pejperu Evropske komisije o Srbiji o trenutnom stanju u poglavljima 23 i 24. U tom dokumentu, u koji je portal Nova.rs imao uvid, navodi se da je to predvi─Ĺeno Akcionim planom za poglavlje 23, te da je Srbija do sada prešla dva koraka od ukupno 12 u procesu usvajanja ustavnih amandmana.

Sude─çi po dokumentu iz Evropske komisije iz maja ove godine, Srbija ima rok kra─çi od pola godine da promeni Ustav u delu koji se odnosi na pravosu─Ĺe, što zna─Źi da bi gra─Ĺani trebalo da iza─Ĺu na referendum do kraja 2021. To se u non pejperu iz EK navodi kao “ded lajn” za usvajanje ustavnih amandmana, predvi─Ĺen Akcionim planom za poglavlje 23.

U tom dokumentu se navodi i nekoliko preporuka za tu oblast, a jedna od njih je ja─Źanje nezavisnosti sudstva i autonomije tu┼żilaštva. Naglašava se da su te reforme u toku i da su po─Źele još 2018.

Kako dalje piše, po─Źetak ustavnih promena u parlamentu krenuo je 6.maja, kada je usvojena inicijativa za izmenu Ustava, što je bio drugi od 12 koraka opisanih u Akcionom planu za poglavlje 23.

U tom dokumentu se isti─Źe da bi izbor sudija i tu┼żilaca trebalo da se promeni, kao i da je neophodno menjanje zakona o Visokom savetu sudstva i Dr┼żavnom ve─çu tu┼żilaštva, ali da to nije mogu─çe uraditi pre izmena Ustava.

Govor mr┼żnje predstavnika vlasti u parlamentu

U pomenutom non pejperu, u delu koji se odnosi na slobodu medija, piše da je potrebno stvoriti okru┼żenje u kojem sloboda izra┼żavanja mo┼że da bude obezbe─Ĺena bez uvreda i nasilja i slu─Źajeva narušavanja privatnosti novinara i blogera. To bi trebalo da bude ispra─çeno poboljšanjem zakona, autoritetom sudstva i javnom osudom Vladinih zvani─Źnika.

U dokumentu iz EK se navodi i da je u decembru usvojen Akcioni plan za Medijsku strategiju i osnovane su dve radne grupe, od kojih jedna za monitoring i implementaciju Medijske strategije, a druga za monitoring bezbednosti novinara.

„Ve─çina medijskih udru┼żenja povukla iz grupe o bezbednosti novinara u martu 2021, zbog govora mr┼żnje i kampanje protiv novinara i predstavnika civilnog sektora, uklju─Źuju─çi i govor predstavnika vladaju─çe stranke u parlamentu, uprkos usvajanju eti─Źkog kodeksa u decembru 2020”, piše u non pejperu.

Izmeniti Zakon o finansiranju politi─Źkih aktivnosti

U non pejperu se konstatuje da Srbija nema antikorupcijsku strategiju od 2018, kada je istekla prethodno doneta. Piše i da je Vlada odlo┼żila izmene Zakona finansiranju politi─Źkih aktivnosti, koje su neopdhodne ne samo kako bi se osigurala uskla─Ĺenost sa preporukama ODIHR i OEBS-a, ve─ç i da bi se pove─çala nezavisnost i administrativni kapaciteti odgovaraju─çih nadzornih organa.

U tom dokumentu se podse─ça da je Zakon o spre─Źavanju korupcije stupio na snagu u septembru 2020, kao i da je u februaru 2021. parlament usvojio autenti─Źno tuma─Źenje pojma javni funkcioner. Tako ─çe se sada taj zakon primenjivati na funkcionere koji su direktno izabrane od strane srpskih gra─Ĺana, kao i osobe koje su izabrali parlament, predsednik, vlada, vlasti autonomnih pokrajina, lokalni organi vlasti…

U non pejperu EK piše da je organizacija Greko u novembru 2020. utvrdila da ima poboljšanja u nekim oblastima. Me─Ĺutim, istovremeno je notirano da zakon ima neke nedostatke koji bi mogle da ote┼żaju njegovu primenu. To uklju─Źuje, kako se dalje navodi, i neka ograni─Źenja za javne funkcionere u obavljanju poslovnih aktivnosti.

Kompletna imovina funkcionera nije javna

U ovom dokumentu se isti─Źe da nekoliko kategorija imovine javnih funkcionera nije u─Źinjeno javnim, kao i da su propisane niske kazne za funkcionere koji krše zakon.

Greko zaklju─Źuje da su njihove preporuke koje se odnose na Zakon o spre─Źavanju korupcije samo delimi─Źno implementirane. Od 13 preporuka dve su ispunjene u potpunosti, 10 delimi─Źno, a jedna uopšte nije.

U ovom non pejperu se navodi i da su resursi i kapaciteti Agencije za spre─Źavanje korupcije oja─Źani, unapre─Ĺen je elektronski informacioni sistem, kao i da su ─Źlanovi borda (Ve─ça) Agencije izabrani u martu 2021.

Manje istraga, više optu┼żnica

Kada je re─Ź o borbi protiv organizovanog kriminala, u non pejperu se navodi da se bele┼żi pad kada je re─Ź o novim istragama u odnosu na ranije godine. U tom dokumentu piše da je u 2020. istraga pokrenuta protiv 110 osoba, u 2019. protiv 156, u 2018. protiv 146 osoba, a u 2017. protiv 191 osobe.

Sa druge strane, broj optu┼żnica je porastao, pa su one u 2020. podignute protiv 108 osoba, dok ih je u 2019. bilo 65.

U dokumentu EK se zaklju─Źuje da konfiskovane imovine i dalje ograni─Źen i da je njihov broj nizak. Iznet je podatak da su u 2020. na sudu bila prihva─çena samo dva zahteva za trajno oduzimanje imovine.

Ovaj non pejper, koji je zapravo polugodišnji izveštaj EK, mogao bi da bude osnov za odluku zemalja ─Źlanica EU o daljim koracima u pregovorima sa Srbijom. Me─Ĺuvladina konferencija najavljena je za jun, a još nije poznato da li ─çe tada biti otvorena nova pregovara─Źka poglavlja, odnosno klasteri sa Srbijom.

Oliver Varheji, evropski komesar za proširenje, nedavno je izjavio da je Srbija poslednjih meseci preduzela zna─Źajne korake u procesu EU reformi u svim oblastima. On je naveo da Srbija treba da nastavi da posti┼że opipljiv i suštinski napredak u vladavini zakona u skladu sa sopstvenim akcionim planovima.

“Srbija, tako─Ĺe, treba da isporu─Źi zna─Źajne rezultate u okviru dva klastera koja su najbli┼ża otvaranju (klasteri 3 – konkurentnost i inkluzivni rast i 4 – zelena agenda i odr┼żiva povezanost)”, naveo je Varheji.

Oja─Źati nezavisnost REM-a

Kao preporuka Srbiji navodi se i puna implementacija zakona o medijima i ja─Źanje nezavisnosti Regulatornog tela za elektronske medije (REM). Tako─Ĺe, neophodno je obezbediti i transparentno finansiranje za medijske sadr┼żaje od javnog zna─Źaja i pove─çati transprentnost vlasništva medija i oglašavanja.

Probijeni rokovi za izmene zakona

U EK zaklju─Źuju i da Vlada odla┼że izmene Zakona o pristupu informacijama od javnog zna─Źaja i navode da je “ded lajn” u originalnoj verziji Akcionog plana bio ─Źetvrti kvartal 2016. godine, a potom ─Źetvrti kvartal 2020.

Odlo┼żene su i izmene zakona u oblastima privatizacije, javnih nabavki, javne potrošnje i stranih donacija politi─Źkim partijama. Za ove promene je krajnji rok prvo bio tre─çi kvartal 2016, a zatim tre─çi kvartal 2020.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE