Obrenovac, 11.08.2022

NAS ZA STOLOM NEMA


Izvor: nova.rs/Fonet/Lokalne novine | Obrenovac, 08.07.2021.
Zapadni Balkan da se uklju─Źi u konferenciju o budu─çnosti EU

Foto:Shutterstock


Odsustvo zemalja Zapadnog Balkana sa Konferencije o budu─çnosti Evrope nije dobra poruka za gra─Ĺane regiona i ne doprinosi ose─çaju pripadnosti Evropi, iako je to i geografski, istorijski i kulturološki nepobitna ─Źinjenica, poru─Źio je danas Nacionalni konvent o Evropskoj uniji (NKEU), koji apeluje na institicije EU da uklju─Źe i Zapadni Balkan.

U Evropskoj uniji u toku je Konferencija o budu─çnosti Evrope, ukazuje NKEU i ona bi trebalo da u prvom redu obnovi optimizam i veru u vrednosti koje su predstavljale osnov za nastanak evropske integracije.

Imaju─çi u vidu da na Konferenciji o budu─çnosti Evrope nije predvi─Ĺeno formalno u─Źeš─çe zemalja Zapadnog Balkana, NKEU je uputila vladama zemalja ─Źlanica EU, Evropskoj komisiji, Evropskom parlamentu, i organizacijama civilnog društva u Evropskoj uniji Apel za uklju─Źivanje Zapadnog Balkana na plenarne debate Konferencije o budu─çnosti Evrope.

Pozivamo institucije EU koje predsedavaju Konferencijom, vlade dr┼żava ─Źlanica i vlade zemalja Zapadnog Balkana da dogovore na─Źin uklju─Źivanja vlada i parlamenata zemalja Zapadnog Balkana, navodi se u apelu.

Pozivamo Vladu Srbije da insistira na aktivnom uklju─Źivanju Srbije u rad Konferencije o budu─çnosti Evrope i da predlo┼żi okvir u─Źeš─ça kroz dijalog sa Evropskom komisijom, Evropskim parlamentom i vladama zemalja ─Źlanica EU, ali i sa civilnim društvom, kao i da podstakne vlade zemalja Zapadnog Balkana da upute zajedni─Źki predlog o modalitetu u─Źeš─ça na Konferenciji, navodi NKEU.

Konferenciju o budu─çnosti Evrope vidimo kao va┼żnu prekretnicu u razmatranju i utvr─Ĺivanju pravca razvoja Evropske unije, jer sve krize s kojima smo se suo─Źili poslednjih desetak godina pokazale su neophodnost da tra┼żimo zajedni─Źke odgovore, navodi se u saopštenju.

Sve politike koje su danas prioritetne u Evropskoj uniji, postale su prioritet i za gra─Ĺane na Zapadnom Balkanu – zelena agenda, energetska tranzicija, digitalizacija, ekonomski oporavak, migracije.

Posebno ─çe to biti obeshrabruju─ça i demotivišu─ça poruka za mladu generaciju koja je suo─Źena sa nedostatkom perspektive i koja napušta ovaj region u potrazi za boljom budu─çnoš─çu. Zadatak je svih nas da im poka┼żemo da i oni pripadaju generaciji mladih Evropljana, koja misli i ima pravo da odlu─Źuje o svojoj budu─çnosti i svojim prioritetima, zaklju─Źuje NKEU.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE