Obrenovac, 04.12.2021

POSLE 20 GODINA 29 NOVIH TAČAKA


Izvor: nova.rs/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 08.10.2021.
Dokument EU o Zapadnom Balkanu, nema garancija za proširenje

Foto:Instagram/Buducnostsrbijeav


Nacrt dokumenta evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana trebalo bi da bude usvojen danas na Samitu Evropske unije na Brdu kod Kranja. U dokumentu, koji je objavio Blic, nalazi se 29 tačaka, a prvom se potvrđuje nedvosmislena strategija proširenja EU.

U nacrtu dokumenta, u koji je “Blic” imao uvid, pozdravlja se „posvećenost partnera iz Zapadnog Balkana evrospkoj perspektivi“, i konstatuje da je to u obostranom interesu i da ostaje zajednički strategijski izbor.

“EU ponovno potvrđuje svoju predanost procesu proširenja i odluke donete na osnovu verodostojnih reformi partnera, poštenih i strogih uslova i načela sopstvenih zasluga. Dodatno ćemo pojačati zajednički angažman kako bismo pokrenuli političke, ekonomske i društvene promene regiona, istovremeno priznajući napredak koji je Zapadni Balkan postigao. Podsećamo i na važnost toga da EU može održati i produbiti svoj razvoj, osiguravajući tako svoju sposobnost za integraciju novih članica”, navodi se u prvoj tački.

Kako prenosi „Blic“, iznenađenje je, međutim, tačka broj 3, koja se tiče toga kako EU želi da partneri iz Zapadnog Balkana pričaju o njoj.

“EU je daleko najbliži partner u regionu, glavni investitor i glavni donator. Neviđene razmere i dometi ove podrške moraju da budu potpuno prepoznati i prenošeni u javnim debatama i komunikaciji od strane partnera”, piše u ovoj stavki.

Takođe, među prvih deset tačaka, i to pod rednim brojem 6, je ona koja se tiče dijaloga Beograda i Prištine, a koji se vodi pod palicom Evropske Unije.

– Potpuno podržavamo napore specijalnog predstavnika Evropske Unije za dijalog između Beogarad i Prištine i ostala pitanja Zapadnog Balkana i od dve strane očekujemo konkretan napredak i normalizaciju odnosa, koja je kritična za stabilnost i razvoj celog regiona i koja će osigurati nastavak njihovog evropskog puta”, navodi se u dokumentu.

Dalje se konstatuje podrška koju su zemlje Zapadnog Balkana dale jedna drugoj i EU tokom pandemije vursa korona, ali i tvrdi da će EU nastaviti da daje podršku, i to kroz nabavku vakcina.

Ukazuje se na sredstva u iznosu od 30 milijardi evra a koja će biti proslediti EU u narednih sedam godina na ime Zelene agende, od kojih će devet milijardi biti kroz grantove a 20 milijardi kroz investicije. Podseća se i da su se zemlje Zapadnog Balkana obavezale da će se povezati sa jedinstvenim tržištem EU.

Dokument donosi i novine, i to pokretanje nove agende koje se tiče obrazovanja i pružanja podrške mladima.

“Danas je pokrenuta namenska agenda za Zapadni Balkan o inovacijama, istraživanju, obrazovanju, kulturi, mladima i sportu “Agenda inovacija za Zapadni Balkan”. Promovisaće naučnu izuzetnost, kao i reformu obrazovnih sistema u regionu, stvariti dalje mogućnosti za mlade i sprečiti odliv mozgova. Veselimo se brzoj primeni ovog Akcijskog plana”, navodi se u tački 18.

U poslednje tri tačke EU iskazuje spremnost da oživi politički dijalog u regionu, najavljuje da će sledeći Samit biti održan 2022. godine, i poziva partnere iz Zapadnog Balkana da se usaglase sa tačkama.

“EU i Zapadni EU moraju da sarađuju ​​kako bi se suočili sa zadacima definisanja generacije. Pozdravljamo inicijative Zapadnog Balkana da doprinesu razmišljanjima o budućnosti našeg kontinenta. Ostajemo predani tome da saslušamo sve Evropljane o pitanjima koja su svima nama važna: zaštiti građana i sloboda, razvoju snažne privredne baze, napredovanju u zelenoj i digitalnoj tranziciji, vladavini prava, poštenoj i socijalnoj Europa, jačanju otpornosti EU , kao i vodećoj globalnu ulozi Evrope”, navedeno je u tački 28.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE