Obrenovac, 19.08.2022

KONTROLA JAVNIH SERVISA, BEZ PRITISKA NA BIRA─îE


Izvor: N1 Beograd/Lokalne novine | Obrenovac, 09.09.2021.
Jednaka medijska zastupljenost, formiranje nadzornog tela za kontrolu rada javnih servisa i izrada pravilnika za izve┼ítavanje tokom predizborne kampanje, neki su od predloga evropskih poslanika za unapre─Ĺenje izbornih uslova

Foto:N1


U nacrtu dokumenta o izbornim uslovima koji su napisali predstavnici Evropskog parlamenta koji su posredovali u pregovorima vlasti i opozicije, a u koji je N1 imao uvid, stoji da se treba fokusirati na dve oblasti - ravnopravnu medijsku zastupljenost i integritet izbornog procesa.

Evropski poslanici u nacrtu naglašavaju i da je sporazum o izbornim uslovima, ukoliko postoji politi─Źka volja, mogu─çe posti─çi i u okviru me─Ĺustrana─Źkog dijaloga, a da su oni spremni da pomognu u postizanju politi─Źkog sporazuma. Isti─Źu, me─Ĺutim, da krajnji ishod procesa zavisi od samih u─Źesnika dijaloga.

Medijska zastupljenost

Mediji u Srbiji treba da izveštavaju o politi─Źkim progamima svih stranaka na adekvatan na─Źin, navodi se u dokumentu.

Od medija se tra┼żi i da pre po─Źetka kampanje objave svoje tarife za politi─Źko oglašavanje, dok se od javnog servisa zahteva da svim politi─Źkim opcijama i proglašenim listama, pod ravnopravnim uslovima, obezbedi medijsku vidljivost i zastupljenost.

Mediji su du┼żni, navode evropski poslanici, da obezbede uravnote┼żeno izveštavanje i predstavljanje stavova opozicije i vlasti kako bi se osigurala raznolikost stavova, a gra─Ĺani bili potpuno i adekvatno informisani.

Kako bi se postigla jednaka medijska zastupljenost posrednici iz Evropskog parlamenta predla┼żu da se usvoje novi obavezuju─çi pravilnici za javne servise, kao i formiranje privremenog nadzornog tela koje bi se sastojalo od ─Źlanova REM-a i predstavnika koje predlo┼że u─Źesnici dijaloga. To telo imalo bi zadatak da izradi Pravilnik i da kontorliše njegovu primenu.

Upravo ova ta─Źka bila je najve─ça ta─Źka sporenja izme─Ĺu vlasti u Srbiji i evropskih poslanika. Naime, kako je ranije pisao portal European Western Balkans, u prethodnoj verziji nacrta stajalo je da u nadzorno telo treba uklju─Źiti i nevladine organizacije koje se bave izbornim procesom. Predsednik Narodne skupštine Ivica Da─Źi─ç i šef Radne grupe Vlade Srbije za saradnju sa OEBS-om Dejan ─Éur─Ĺevi─ç kategori─Źki su odbili ovakav predlog, navode─çi da je neprihvatljivo da civilno društvo bude uklju─Źeno u kontrolu izbornih uslova. Zbog toga je odr┼żano nekoliko sastanaka, a u kona─Źnoj verziji nacrta ta stavka je izba─Źena.

Tako─Ĺe, u tekstu se navodi da bi funkcionerska kampanja i koriš─çenje dr┼żavnih resursa u strana─Źke svrhe bilo smatrano zloupotrebom slu┼żbenog polo┼żaja.

Što se ti─Źe privatnih emitera, EP predla┼że izradu posebnog pravilnika kojim se uredilo njihovo izveštavanje tokom izborne kampanje. Tako─Ĺe, navodi se i da bi profesionalnim i nezavisnim medijima koji nemaju nacionalnu pokrivenost trebalo omogu─çiti emitovanje na nacionalnim frekvencijama.

U dokumentu se navodi i da je predstavnicima opozicije neophodno dati dovoljno vremena da iznesu svoje politi─Źke stavove i to u informativnim emisijama, a pesebno u vezi sa stavovima Vlade.

Izborni proces

U drugom delu dokument se bavi izbornim procesom i navodi se da je neophodno da se poštuje tajnost glasanja, poboljša rad bira─Źkih odbora i pove─ça transparentnost bira─Źkih spiskova. Tako─Ĺe, zahteva se i ve─ça transparentnost finansiranja kampanje i utvr─Ĺivanje jasnih izbornih pravila.

Kako se navodi, treba razmotriti mogu─çnost da se nezavisnim medijima i organizacijama omogu─çi redovno emitovanje programa na nacionalnoj javnoj frekvenciji.

Posebna pa┼żnja u dokumentu posve─çuje se radu Republi─Źke izborne komisije (RIK) i navodi se da bi, zbog bojkota prethodnih izbora od dela opozicije, trebalo razmotriti adekvatan na─Źin da se i predstavnici stranaka koje nisu u Narodnoj skupštini uklju─Źe u rad RIK-a.

Od dr┼żave se tra┼żi i da obezbedi efikasne mehanizme da se spre─Źi pritisak na bira─Źe, kao i da se omogu─çi temeljna istraga svako takvog prijavljenog slu─Źaja, pogotovo kada je re─Ź o pritiscima na zaposlene u dr┼żavnim preduze─çima.

Predla┼że se i da se smanji limit za finanasijske donacije strankama, kao i uspostavljanje ograni─Źenja za troškove kampanje.

Rasprava o dokumentu na slede─çem sastanku

Kako N1 saznaje, dokument je prosle─Ĺen i predstavnicima opozicije koji su u─Źestvovali u dijalogu, a rok za komentare i izjašnjavanje opozicije je 12. septembar.

O ovom dokumentu trebalo bi da se raspravlja na slede─çoj rundi me─Ĺustrana─Źkog dijaloga, 17. i 18. septembra. Rok za postizanje dogovora o izbornim uslovima je najmanje šest meseci pre odr┼żavanja izbora, navodi se u dokumentu. Evropski posrednici zbog toga vlast u Srbiji pozivaju da što pre utvrdi datum odr┼żavanja predsedni─Źkih, parlamentarnih i gradskih izbora. Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vu─Źi─ç izjavio je da je realno da se izbori odr┼że 3. ili 17. aprila 2022. godine.

Naglašava se i da se predlo┼żeni dokument odnosi samo na predstoje─çu izbornu kampanju i da nema tendenciju da rešava struktrune probleme izbornog i politi─Źkog sistema. Ostavlja se, me─Ĺutim, mogu─çnost da se o tome vodi poseba dijalog koji bi po─Źeo nakon izbora 2022. godine.

Nacrt radnog dokumenta – Medjustranacki dijalog-7.9.21.docx KONSOLIIDOVAN SRPSKI

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE