Obrenovac, 02.07.2022

REŠENJE JE PROPAST


Izvor: N1/Aleksandra Petrovi─ç/Lokalne novine | Obrenovac, 10.03.2022.
Istra┼żivanje o odgovoru na pandemiju

Foto:cpn.rs


U najnovijem istra┼żivanju Instituta za evropske poslove (IEP) o stavovima javnog mnjenja o pandemiji, pitanje o ulozi predsednika Vu─Źi─ça u borbi protiv koronavirusa, podelilo je gra─Ĺane Srbije gotovo na polovinu. Odgovor da su zadovoljni predsednikovim radom tokom pandemije dalo je 41 odsto ispitanika, dok je 48 posto odgovorilo da su izrazito nezadovoljni.

U istra┼żivanju koje je Institut za evropske poslove u saradnji sa istra┼żiva─Źkom ku─çom Ninamedia uradio krajem ferbruara ove godine, od ispitanika su tra┼żeni odgovori kome najviše veruju tokom pandemije, zatim njihovi stavovi o Kriznom štabu i vakcinaciji, kao i da navedu svoje mišljenje o najve─çim problemima tokom pandemije.

Istra┼żivanje je ura─Ĺeno na reprezentativnom uzorku od 1.249 ispitanika na teritoriji cele Srbije, a njihovi odgovori grupisani su prema polu, godinama, stepenu obrazovanja i mestu prebivališta.

Najve─çi broj ispitanika odgovorio je da je tokom pandemije najviše poverenja imao u svog izabranog lekara, zatim sledi Krizni štab, poznanici i prijatelji, pa predsednik Republike Aleksandar Vu─Źi─ç.

Predsednik je ujedno osoba ─Źijim su radom tokom pandemije, ispitanici istovremeno najviše zadovoljni i najviše nezadovoljni. Na ovo pitanje 41 odsto anketiranih je odgovorilo da su zadovoljni, dok je 48 odsto reklo da su izrazito nezadovoljni.

Istra┼żivanje pokazalo "profil gra─Ĺanina" koji je zadovoljan Vu─Źi─çem

Prema rezultatima istra┼żivanja i odgovorima koje su dali ispitanici, u 41 odsto onih koji su zadovoljni radom Aleksandra Vu─Źi─ça tokom pandemije, uglavnom spadaju muškarci, najstariji sugra─Ĺani, osobe sa ni┼żim stepenom obrazovanja, stanovnici svih regiona Srbije, osim Beograda i Vojvodine. Istra┼żivanje je pokazalo i da su ruralne sredine dominantnije u odnosu na gradove.

Na─Źinom na koji je vlast rukovodila krizom izazvanom pandemijom, zadovoljno je 39 odsto ispitanika, dok je 37 posto navelo da je isklju─Źivo nezadovoljno.

U ocenjianju rada ─Źlanova Kriznog štaba, svaki drugi gra─Ĺanin odgovorio je da je nezadovoljan radom premijerke Ane Brnabi─ç i ministara Zlatibora Lon─Źara, Aleksandra Vulina, Darije Kisi─ç Tepav─Źevi─ç, kao i radom epidemiologa dr Predraga Kona.

Kontradiktorne informacije – najve─çi problem pandemije

Najve─çi broj ispitanika, ─Źak 70 odsto, odgovoriio je da su kontradiktorne informacije koje su bile plasirane u javnosti, najve─çi problem pandemije, zatim sledi loša organizacija zdravstvenog sistema, pa zabrana kretanja.

Tre─çina Srbije protiv vakcina

U delu istra┼żivanja koje se odnosilo na imunizaciju protiv koronavirusa, skoro polovina ispitanika je zadovoljna na─Źinom na koji je Vlada Srbije sprovela proces vakcinacije. U nave─çem procentu to smatraju muškarci, osobe sa najni┼żim stepenom obrazovanja, u svim regionima Srbije, osim u Beogradu i Vojvodini i prete┼żno u ruralnim sredinama.

Samo 42 odsto ispitanika primilo je sve tri doze vakcine i to u najve─çem broju muškarci, najstariji gra─Ĺani sa ni┼żim i najvišim stepenom obrazovanja.

Istra┼żivanje je pokazalo i da se vakcinaciji protivi tre─çina ispitanika, koji su odgovorili da nemaju nikakvu nameru da se vakcinišu.

Gra─Ĺani su istakli da kao najve─çe posledice pandemije vide ekonomsku krizu, opšte narušavanje zdravlja i pove─çanje smrtnosti.

Na pitanje ko je u Srbiji bio najve─çi donator tokom pandemije, više od polovine ispitanika odgovorilo je da je to Kina, a taj stav naj─Źeš─çe su zastupale ┼żene sa srednjim obrazovanjem i iz regiona isto─Źne i ju┼żne Srbije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE