Obrenovac, 13.08.2022

SAMO NAS ─îEKAJU


Izvor: nova.rs/Beta/Lokalne novine | Obrenovac, 10.05.2021.
Evrointegracija Zapadnog Balkana je ulaganje u stabilnu EU

Foto:Shutterstock By goja1


Na Zapadnom Balkanu EU i ─Źlanice treba zajedno da se zala┼żu za ubrzanje reformi, posebno kod vladavine prava, kao i za inkluzivnu regionalnu saradnju i odr┼żiv ekonomski oporavak kako bi region ostao ─Źvrsto na strateškom evropskom putu, navodi se u radnom dokumentu za ovomese─Źni sastanak šefova diplomatija EU. U dokumentu u koji je agencija Beta imala uvid, isti─Źe se da integrisanje Zapadnog Balkana u politi─Źke, bezbednosne i ekonomske interese EU predstavlja geostrateško ulaganje u stabilnu i naprednu Uniju.

U dokumentu „Non pejper: Poja─Źano anga┼żovanje EU na Zapadnom Balkanu“ koji je Spoljnopoliti─Źka slu┼żba EU (EEAS) prosledila za sastanak navodi se da proces evrointegracije Srbije i Crne Gore koji je u toku treba ubrzati.

Piše i da dve zemlje moraju da „pove─çaju dinami─Źnost svog reformskog programa, posebno u pogledu vladavine prava i uprave, i konsoliduju svoju geopoliti─Źku orijentaciju“.

Dalje se navodi da Srbija i Kosovo, s obzirom da obe vlade sada imaju solidnu podršku bira─Źkog tela, treba da iskoriste priliku da postignu sveobuhvati sporazum o normalizaciji jer nema vremena za gubljenje.

Navodi se i da po hitnom postupku potreban napredak po pitanju vizne liberalizacije za Kosovo.

„Kosovo treba da preduzme odlu─Źne reformske napore na sprovodjenju SSP i napretku dijaloga koji podr┼żava EU kako bi mu se omogu─çio dalji napredak na evropskom putu“, navodi se u radnom dokumentu.

Za Bosnu i Hercegovinu piše da je napredak po pitanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije od suštinskog zna─Źaja da se ta zemlja „pomeri“ od Dejtona do Brisela.

Kada je re─Ź o Albaniji i Severnoj Makedoniji, navodi se da je proces pristupanja EU pru┼żio sna┼żan podsticaj reformama i time demokratiji, stabilnosti i prosperitetu i da sada treba što pre treba po─Źeti pristupne pregovore sa tim zemljama.

U dokumentu se isti─Źe zna─Źaj dobrih susedskih odnosa i iznala┼żenja kona─Źnih, inkluzivnivnih i obavezuju─çih rešenja bilateralnih sporova i nerešenih pitanja iz prošlosti.

Takodje se ukazuje da je sna┼żno prisustvo EU najbolji na─Źin da se spre─Źi okretanje Zapadnog Balkana na drugu stranu i ukazuje na zna─Źaj poseta EU zvani─Źnika i zajedni─Źkih akcija sa misijama/ambasadama/delegacijama EU.

Navodi se i da ─Źlanice EU treba da se dogovore da unaprede saradnju sa regionom oko osnovnih bezbednosnih pitanja „sa više odlu─Źnosti i na sistemski na─Źin, uklju─Źuju─Źi na operativnom nivou“.

Kako se dodaje, ispituju se mogu─çnosti za poja─Źano zajedni─Źko delovanje na hibridne pretnje, uklju─Źuju─çi dezinformacije, oko saradnje u vezi obaveštajnih pitanja, nabavke vojne opreme, PESCO, reforme sektora bezbednosti, vojne mobilnosti radi olakšavanja civilno-vojne pomo─çi regionu u slu─Źajevima pandemije i prirodnih katastrofa.

„─îlanice EU moraju da imaju posebnu ulogu u zajedni─Źkom rešavanju sa partnerima pitanja koja se ti─Źu ilegalne imigracije, borbe protiv organizovanog kriminala i nelegalne trgovine“, navodi se.

U dokumentu se navodi i da nova ameri─Źka administracija namerava da radi na ja─Źanju zajedni─Źkih aktivnosti EU-SAD na Zapadnom Balkanu i dodaje da se, uz promovisanje anga┼żmana NATO u regionu, spoljna politika SAD zasniva na pretpostavci da ─çe EU konsolidovati jedinstvo Evrope i integrisati Zapadni Balkan.

„SAD aktivno podr┼żavaju taj proces i reforme u toku ali takodje o─Źekuju da ─çe EU predvoditi i ostvariti tu viziju“, navodi se.

Navodi se i da se, uprkos opredeljenosti za evrointegracije i velikoj finansijskoj i ekonomskoj pomo─çi, uklju─Źuju─çi zbog pandemije, na Zapadnom Balkanu ose─ça duboko razo─Źaranje u proces proširenja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE