Obrenovac, 02.07.2022

O, DA!


Izvor: nova.rs/Slobodna Evropa, Fonet/Lokalne novine | Obrenovac, 11.01.2022.
Srbi na Kosovu moći će da glasaju putem pošte ili preko Kancelarije za vezu

Foto:Goran Srdanov/Nova.rs


Pripadnici srpske zajednice na Kosovu imaće priliku da glasaju putem pošte ili preko Kancelarije za vezu Srbije na Kosovu na referendumu koji organizuje Srbija o ustavnim promenama u pravosuđu, potvrdili su zvaničnici Vlade Kosova za Radio Slobodna Evropa (RSE) na albanskom jeziku .

Prema njihovim rečima, ovo je jedini način na koji će pripadnici srpske zajednice na Kosovu moći da se izjasne na referendumu koji će biti održan 16. januara. Kažu da neće biti biračkih mesta u oblastima sa srpskom većinom, preneo je Kossev.

„Ponudili smo mogućnost da se glasa putem pošte ili preko Kancelarije za vezu Srbije na Kosovu, koja je proizašla iz sporazuma postignutog u Briselu 2012. godine, za otvaranje Kancelarija za vezu Kosova i Srbije u Beogradu i Prištini“, navodi se u pisanom odgovoru koji je Vlada Kosova uputila RSE.

Kancelarija za vezu Srbije na Kosovu, koja se nalazi u zgradi Delegacije Evropske unije u Prištini, nije odgovorila na pozive Radija Slobodna Evropa.

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je 29. decembra 2021. da je Vlada Kosova svesna da Srbija namerava da održi referendum na Kosovu, ali da on na tako nešto neće pristati.

Istog dana reagovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekavši da će se obratiti međunarodnoj zajednici zbog nedozvoljavanja da se referendum održi u srpskim sredinama na Kosovu.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je tokom sastanka sa ambasadorima zemalja Kvinte 6. januara izrazila nezadovoljstvo odlukom vlasti na Kosovu da ne dozvole održavanje referenduma.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE