Obrenovac, 11.08.2022

SVI ZAKLJU─îCI DIJALOGA


Izvor: nova.rs/Fonet/Lokalne novine | Obrenovac, 11.07.2021.
Tokom me─Ĺustrana─Źkog dijaloga prepoznati su postoje─çi izazovi u vezi sa integritetom izbornog procesa u Srbiji

Foto:Filip Krain─Źani─ç/Nova.rs


Tokom me─Ĺustrana─Źkog dijaloga prepoznati su postoje─çi izazovi u vezi sa integritetom izbornog procesa u Srbiji i naglašena je potreba njegovog poboljšanja, u skladu sa preporukama koje ─Źine deo izveštaja posmatra─Źkih misija OEBS i ODIHR, koje su pratile izbore u Srbiji, navodi se u zaklju─Źcima posle dvodnevnih razgovora u Palati Srbija.

Naglašena je potreba za punim, delotvornim i odr┼żivim sprovo─Ĺenjem obaveza preuzetih tokom prve faze me─Ĺustrana─Źkog dijaloga, budu─çi da to ─Źini klju─Źni doprinos obezbe─Ĺivanju pravi─Źnih i slobodnih izbora, koji su u potpunosti uskla─Ĺeni sa principima OEBS i preuzetim obavezama.

Tokom dijaloga posebna pa┼żnja je posve─çena medijskoj situaciji u zemlji i naglašena je potreba za pravi─Źnim pristupom medijima, medijskim pluralizmom, kao i poštovanjem profesionalne etike i medijskih standarda, posebno u periodu predizbornih i izbornih kampanja, navodi se u zajedni─Źkim zaklju─Źcima Skupštine Srbije i Evropskog parlamenta.

U tom kontekstu, u me─Ĺustrana─Źkom dijalogu je naglašena va┼żna uloga medijskog javnog servisa kao jednog od klju─Źnih faktora koji omogu─çavaju ravnopravnost izborne utakmice za sve politi─Źke aktere, uklju─Źuju─çi i stranke nacionalnih manjina, a istaknuto je da medijski javni servis treba delotvorno da primenjuje zakonodavstvo i da ispunjava svoju zakonsku obavezu da nepristrasno, potpuno i objektivno informiše gra─Ĺane.

Da bi se odgovorilo izazovima koji postoje na ovom polju i doprinelo pronala┼żenju delotvornih rešenja, predstavnici RTS, RTV i REM ─çe biti konsultovani tokom priprema za slede─çi krug me─Ĺustrana─Źkog dijaloga, navodi se u zaklju─Źcima.

Posrednici u me─Ĺustrana─Źkom dijalogu su ponovili spremnost da podr┼że integritet izbornog procesa, a razgovori koji su vo─Ĺeni odrazili su ┼żelju svih u─Źesnika za obezbe─Ĺivanjem fer izbornih ulova za sve u─Źesnike, uklju─Źuju─çi i finansiranje stranaka i izbornih kampanja, uloge funkcionera tokom izbornih kampanja i osna┼żivanje kapaciteta organa za sprovo─Ĺenje izbora.

Pored toga, u dijalogu je naglašena potreba za obezbe─Ĺivanjem delotvornih mehanizama za nadzor medija, posebno elektronskih, kao neophodnih za osna┼żivanje i odr┼żavanje poverenja svih u─Źesnika u izborni proces, a predmet diskusije bilo je i osna┼żivanje postoje─çih mehanizama, uklju─Źuju─çi REM.

Isti─Źe se da je u me─Ĺustrana─Źkom dijalogu uzeta u obzir postoje─ça ┼żelja za ostvarivanjem opipljivih rezultata koji se mogu ostvariti delotvorno pre slede─çe izborne kampanje, a u cilju iskoriš─çavanja postoje─çeg zamajca koji je ostvaren dijalogom evropski posrednici ─çe podneti predlog radnog dokumenta o izbornim uslovima.

U tom dokumentu ─çe biti razmotrena mogu─ça poboljšanja u oblastima pravi─Źnog pristupa medijima i integritetu izbornog procesa, obezbe─Ĺuju─çi delotvorne mehanizme nadzora, a radni dokument ─çe, izme─Ĺu ostalog, uzeti u obzir sve do sada podnete predloge, rezultate dosadašnjih bilateralnih konsultacija, kao i rezultate razgovora tokom dijaloga odr┼żanog 9. i 10. jula.

U─Źesnici u me─Ĺustrana─Źkom dijalogu se pozivaju da do 1. avgusta evropskim posrednicima dostave dodatne predloge koji treba da budu ostvarivi i koji bi u kratkom roku poboljšali uslove za slede─çe izbore, a posrednici ─çe o tim pitanjima konsultovati organizacije civilnog društva.

Evropski posrednici ─çe do 1. septembra dostaviti nacrt radnog dokumenta svim u─Źesnicima dijaloga sa ciljem da se postigne dogovor o njemu tokom narednog me─Ĺustrana─Źkog dijaloga, ili najkasnije šest meseci pre narednih izbora, navodi se u zaklju─Źcima i dodaje da ─çe me─Ĺustrana─Źki dijalog biti nastavljen 17. i 18. septembra u Beogradu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE