Obrenovac, 11.08.2022

POVRATAK NESVRSTANIH


Izvor: N1/Igor Besermenji/Lokalne novine | Obrenovac, 11.10.2021.
Šta skup u Beogradu znači za Srbiju, a šta za Rusiju

Foto:Ilustracija


Šezdeset godina od prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja, Beograd je ponovo domaćin skupa. Pokret danas ima 120 članica i 17 zemalja-posmatrača. Koliko se svet promenio za 60 godina i da li su ciljevi ove organizacije i dalje isti.

To što je Beograd 60 godina kasnije ponovo grad u kojem će se okupiti predstavnici nesvrstanih zemalja, vlast smatra potvrdom ugleda Srbije u svetu.

„Skup nesvrstanih u našoj zemlji, posle 60 godina je i prilika da sve slobodarske zemlje, koje vode svoju politiku, koje žele da sarađuju i zemlje koje ne ugnjetavaju nikoga, da naprave plan i program za budućnost i da mnogo bolje i bliže sarađuju“, poručuje presednik Aleksandar Vučić.

„Organizacija jednog ovakvog skupa, u ovakvim uslovima jeste apsolutna potvrda međunarodnom ugledu naše države. Naši građani treba da budu ponosni. Srbija je na svim meridijanima prepoznata kao država čistog lica, obraza, ona koja vraća svoj stari ugled“, smatra šef diplomatije Nikola Selaković.

Ministar kaže i da, iako je strateški cilj Srbije članstvo u Evropskoj uniji, zvanični Beograd se ne odriče tradicionalnih prijatelja, pa su tako ranije danas održani sastanci da delegacijama Kambodže, Iraka, Nepala, Palestine i Kuvajta. Ipak, da li održavanje ovog samita u Beogradu zaista ima bilo kakve veze sa ugledom Srbije u svetu i „državom čistog lica“?

Karijerni diplomata Zoran Milivojević veruje da su glavni ciljevi vrha Srbije i njene spoljne politike da afirmiše spoljnopolitičku poziciju koju opredeljuju nezavisnost i vojna neutralnost.

„I da na taj način pojača međunarodni položaj Srbije, pogotovo u ovoj situaciji kada se nalazimo u fazi suprotstavljenih globalnih odnosa, kad smo na ivici novog Hladnog rata“, ističe on.

Bivši ambasador Srbije u SAD Ivan Vujačić skup Nesvrstanih, pre svega, vidi kao nešto vezano za Jugoslaviju.

„Ne vidim veliki značaj za Srbiju kao takvu, ovo vidim više kao jedan skup svetskih zemalja koje baštine tu tradiciju i žele da je nastave. Mi smo domaćini isključivo zbog toga što je ovde održan pre 60 godina taj prvi samti nesvrstanih u Beogradu“, smatra on.

Na samitu u Beogradu će biti i Rusija, po prvi put, u svojstvu posmatrača i to dovodi u pitanje njene pretenzije da ima status svetske sile, ako je to više uopšte i deo njenog plana.

„Malo je paradoksalno što je Rusija tu ako ima pretenzije da bude supersila“, ocenjuje Vujačić.

Istoričar Milivoj Bešlin, s druge strane, skup u Beogradu vidi kao dobru priliku za Moskvu.

„Beograd im je zbog političkih prilika u Srbiji dobra prilika da iskoriste Pokret nesvrstanih i na taj način smanje sopstvenu izolovanost i povećaju svoj uticaj na međunarodnoj sceni“, kaže on.

Članstvo u Pokretu nesvrstanih nekada je bilo jasno uslovljeno principima ponašanja u međunarodnoj politici i poštovanjem ljudskih prava. Međutim, mnoge zemlje koje će biti prisutne u Beogradu stoje loše upravo po pitanju poštovanja ljudskih prava – među zemljama članicama Pokreta nesvrstanih koje se loše kotiraju u ovoj kategoriji su i Ujedinjeni arapski Emirati, Saudijska Arabija, Irak, Jemen i Mjanmar.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE