Obrenovac, 07.06.2023

100 IMENA, NIJEDNO PRAVO


Izvor: nova.rs/Nataša Latković/Lokalne novine | Obrenovac, 12.01.2022.
Još bez dogovora opozicije o zajedničkom kandidatu

Foto:Nova.rs


Nešto više od mesec dana ostalo je do raspisivanja izbora, a savez okupljen oko SSP, DS i NS još nema kandidata za predsednika države. Iako je bilo razgovora sa više javnih ličnosti, oni nisu spremni da se prihvate kandidature, dok pojedini koji bi želeli da uđu u predsedničku trku nemaju podršku svih članova koalicije. Spekuliše se da su odnosi unutar tog saveza upali u krizu, a da je upravo ova tema jedna od problematičnih.

Sada je već očigledno da deo opozicije, kojem se daju najveće šanse na predstojećim izborima, ima veliki problem sa izborom predsedničkog, ali i kandidata za gradonačelnika Beograda. I mada je bilo najava da će njihova imena biti saopštena posle Božića, jasno je da je i ovaj rok prolongiran.

Već je poznato da su lideri SSP, DS i NS o predsedničkoj kandidaturi razgovorali sa više javnih ličnosti, među kojima su Miodrag Zec i Vladeta Janković, ali nisu naišli na pozitivan odgovor. Sa druge strane, deo ovog saveza i dalje ne odustaje od namere da ih na predsedničkim izborima predstavlja Zdravko Ponoš, koga (i dalje) njegova Narodna stranka ne želi da vidi u toj ulozi.

Više različitih sagovornika listu “Nova” je reklo da su odnosi unutar koalicije nedavno upali u krizu, a nemogućnost da se pronađe i postigne dogovor oko predsedničkog kandidata jedan je od razloga za to.

Upitana da li to može da dovede u pitanje opstanak koalicije, zamenica predsednika DS Dragana Rakić odgovara:

“To što još nije objavljeno ime zajedničkog predsedničkog kandidata ne znači da dogovor nije moguć. Ne znam otkud vam to da nismo u mogućnosti da se dogovorimo o predsedničkom kandidatu? Naravno da je dogovor moguć, a važno je i kada je najbolji trenutak da istupimo sa kandidatom”.

List “Nova” pokušao je da na tu temu razgovara i sa predstavnicima SSP i NS, ali oni nisu želeli da komentarišu naša saznanja.

Prelević, Šoškić…

U političkim krugovima se spekuliše i da bi u trku za predsednika države hteo da uđe Boža Prelević, advokat i član Skupštine slobodne Srbije, koja će na parlamentarnim izborima verovatno da bude na listi SSP-DS-NS. Njegovo ime je navodno i testirano u istraživanjima javnog mnjenja.

Od juče se u istom kontekstu pominje i Dejan Šoškić, bivši guverner Narodne banke. Naime, Istraživačko - izdavački centar Demostat objavio je da je Šoški potencijalni kandidat opozicije za predsednika Srbije ili gradonačelnika Beograda. Kako su naveli, njegova kandidatura se razmatra zbog činjenice „da se dobro kotira u istraživanjima javnog mnjenja, uvaženi je ekonomista i da se za njegovo ime nikad nisu lepile koruptivne ‘etikete'“.

List “Nova” je tim povodom kontaktirao bivšeg guvernera, ali on nije odgovarao na naše pozive i poruke. Potvrdu informacije da bi on mogao da bude predsednički kandidat nismo dobili ni u redovima opozicije.

I dok nam je lider jedne stranke nezvanično rekao da Šoškić nije u igri za predsedničkog kandidata, iz drugog izvora smo dobili informaciju da je sa njim obavljen razgovor, ali da on ne želi da uđe u trku za šefa države.

Vučić zajednički kandidat vlasti

Sa druge strane, očekuje se da će vladajuću koaliciju na predsedničkim izborima predstavljati Aleksandar Vučić, lider SNS. On je nekoliko dana uoči Nove godine izjavio da će odluku o kandidaturi doneti između 15. februara i 1. marta.

Predsednik SPS Ivica Dačić rekao je u nedavnom intervjuu za “Novu” da će sa SNS imati zajedničkog predsedničkog kandidata, ako se Vučić ponovo bude kandidovao.

“To je logična i principijelna odluka, jer Vučić osim što ima izuzetno ubedljivu podršku kod građana, svakako je i čovek koji personifikuje našu zajedničku politiku i sprovodi je na najbolji način”, naveo je Dačić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE