Obrenovac, 20.08.2022

RTS - NEMATE PRAVO NI NA ŠTA


Izvor: nova.rs/Jelena Jelovac/Lokalne novine | Obrenovac, 12.06.2021.
Opozicija imala šest sekundi dnevno u Dnevniku 2 RTS

Foto:RTS/Nova.rs/NovaS


Dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u periodu od 15. marta do 30. aprila u Dnevniku Radio televizije Srbije bio predstavljen ukupno dva sata i devet minuta, šest najvećih stranaka opozicije dobilo je na javnom servisu 4 minuta i 25 sekundi. Ukupno. Prostom računicom se dolazi do toga da je opozicija dobila 5,8 sekundi dnevno u Dnevniku RTS, odnosno manje od jedne sekunde po stranci. To bi bio prosek, a činjenica je da neke stranke nisu dobile ni toliko, već slovima i brojevima nula sekundi.

Ovo pokazuju rezultati monitoringa Biroa za društvena istraživanja BIRODI, koji iz godine u godinu pokazuju i dokazuju kakva je situacija sa izveštavanjem javnog servisa, ali i ostalih televizija sa nacionalnom frekvencijom.

Nakon što je Nova.rs pisala o tome da je u periodu od 15. marta do 30. aprila predsednik Srbije u dnevnicima javnog servisa „proveo“ dva sata i devet minuta bez ijedne sekunde negativnog tona i kritike, a zatim i da je u glavnoj informativnoj emisiji svih šest televizija sa nacionalnom frekvencijom bio zastupljen čak 18 i po sati, uporedili smo i vreme koje je posvećeno opoziciji, tačnije sledećim strankama: Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Narodna stranka, Dveri, Socijaldemokratska stranka i Pokret slobodnih građana.

Kad je javni servis u pitanju, u Dnevniku RTS je najviše vremena posvećeno SSP Dragana Đilasa i to tri minuta i 28 sekundi za 45 dana, zatim DS Zorana Lutovca sa 30 sekundi i SDS Borisa Tadića sa 27 sekundi. Preostale tri stranke nisu dobile ni jednog sekunda u Dnevniku RTS za 45 dana.

Kad je reč o zastupljenosti opozicije u dnevnicima ostalih televizija sa nacionalnom frekvencijom može se reći da je situacija malo bolja po minutaži. Ali ne i tonalitetu.

Predsednik Srbije je na svih šest televizija sa nacionalnom frekvencijom za navedenih 45 dana u dnevnicima bio zastupljen 18,5 sati. Šest navedenih opozicionih stranaka ukupno su dobile tri sata i 22 minuta, s tim što je važno naglasiti da tu ulazi i jedan sat i 47 minuta koliklo su SSP i Dragan Đilas dobili na televiziji Pink u izrazito negativnom tonu.

Đilas je u tom kontekstu bio najviše zastupljen u dnevnicima televizija RTS, Pink, Hepi, Prva, B92 i N1, od 15. marta do 30. aprila ukupno dva sata i 37 minuta. Narodna stranka dobila je ukupno 15 minuta i 25 sekundi, Dveri četiri minuta i 52 sekunde, Demokratska stranka četiri minuta i 21 sekundu, Socijaldemokratska stranka minut i sedam sekundi i Pokret slobodnih građana ukupno 10 sekundi.

Izvršni direktor BIRODI Zoran Gavrilović komentarišući najnovije rezultate njihovog monitoringa za Nova.rs je rekao da ovo treba da ispita REM.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE