Obrenovac, 20.08.2022

ETO Å ANSE


Izvor: nova.rs/Bojana Anđelić/Lokalne novine | Obrenovac, 12.08.2021.
Istraživanje Demostata: Pobeda opozicije moguća u Beogradu

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs


Istraživanje Demostata o rejtingu političkih stranaka u Srbiji u letnjem periodu pokazalo je da opozicija ima šansu da pobedi jedino u regionu Beograd ali samo pod uslovom ako na izbore izađe ujedinjena.

Ovo su podaci demostata do kojih se došlo u telefonskoj anketi sprovedenoj na uzorku od 1.200 ispitanika.

Podaci pokazuju da je SNS dominantna stranka na nivou cele Srbije. Samo naprednjaci imaju 28 odsto podrške od ukupno ispitanih. sa koalicionim partnerima imaju 35 odsto glasova.

S druge strane istraživanje pokazuje da opozicija koja je bojkotovala izbore 2020. godine ima 14 odsto glasova u odnosu na ukupan broj ispitanika.

Opozicija koja je izašla na izbore ima podršku od 8 odsto.

Istraživač Demostata Srećko Mihailović navodi da opozicija i oni birači koji nisu imenovali partiju za koju bi glasali čine devet odsto, da neodlučnih ima 13, a onih koji su najavili apstinenciju ima 21 odsto.

„Ono što je uočljivo jeste dominantnost naprednjaka i mali broj najavljenih apstinenata. Prosto je neverovatno da se to desi da na izbore izađe 80 odsto građana to se u Srbiji nije desilo od devedesetih pa do danas. Verovatno je da su i oni koji su rekli da bi za nekog glasali da neće izaći“, ocenio je istraživač Srećko Mihailović.

Ovo se odnosi na celu Srbiju. U podeli na regione, Miahilović kaže da se Beograd izdvaja od ostalih regiona kada je reč o statusu vladajuće stranke i statusu opozicije.

„Naš nalaz govori da jedino u regionu Beograda opozcione stranke imaju šansu da osvoje većinu ali pod jedinim uslovom – da naprave dogovor i ostvare sinergetski efekat svoje koalicije što je veliko pitanje samo po sebi“, kaže Mihailović i dodaje:

„Sadašnje izborno raspoloženje Beograda je takvo da daje mogućnost za izbornu pobedu ali je ključ u rukama opozicionih lidera. Kako sada stoje stvari šanse za tako nešto su neizvesne a možda i male“.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE