Obrenovac, 13.08.2022

STEJT DEPARTMENT


Izvor: nova.rs/Beta/Lokalne novine | Obrenovac, 13.05.2021.
Rast antisemitizma u Srbiji

Foto:EPA/MIKE THEILER


U godišnjem Izveštaju Stejt departmenta o stanju verskih sloboda u svetu o Srbiji piše da je njena vlada 2020. godine nastavila povra─çaj imovine oduzete tokom Holokausta ili posle Drugog svetskog rata, da je tokom pandemije koronavirusa zabele┼żen porast antisemitizma na društvenim mre┼żama, dok su netradicionalne verske grupe i dalje nailazile na nerazumevanje.

U delu Izveštaja koji se odnosi na Srbiju stoji da su netradicionalne verske grupe, uglavnom protestantske crkve, navele da se susre─çu s konstantnim nepoverenjem i nerazumevanjem javnosti, i da su ih neki portali i tradicionalni mediji ─Źesto ozna─Źavali kao „sekte“, što je izraz sa izrazito negativnom konotacijom na srpskom jeziku.

U februaru su nepoznate osobe ispisale antisemitske poruke i nacisti─Źke grafite na više zgrada u Novom Sadu, u aprilu je nevladina organizacija Centar za bezbednost, istragu i odbranu upozorila gra─Ĺane na prozelitizam Jehovinih svedoka tokom pandemije koronavirusa, a njihove prozelitske aktivnosti okarakterisala kao zlokobne, konstatuje Stejt department. Zvani─Źnici jevrejske zajednice u Srbiji izvestili su o rastu antisemitizma na društvenim mre┼żama tokom pandemije, a antisemitska literatura i dalje je bila dostupna u nekim knji┼żarama.

Po izveštaju Agencije EU za osnovna prava, objavljenom u septembru, u Srbiji je od 2009. i 2019. godine bilo 30 antisemitskih incidenata, od kojih je 11 rezultiralo krivi─Źnim prijavama, preneo je Stejt department.

Navodi se i da su makedonska i crnogorska pravoslavna crkva ostale neregistrovane.

─îelnici dve islamske zajednice u Srbiji naveli su da je to što nijedna od njih nema ovlaš─çenja da u razgovorima s vladom zastupa celu muslimansku zajednicu, ote┼żalo koordinaciju zahteva za povra─çaj imovine i odabir verou─Źitela za školske kurseve o religiji.

Vlada Srbije je, kako se navodi, nastavila da vra─ça imovinu za koju ne postoje naslednici i imovinu zaplenjenu tokom Holokausta koju niko ne potra┼żuje, kao i crkvenu imovinu oduzetu 1945. godine ili kasnije.

Parlament Srbije je u februaru usvojio zakon o osnivanju memorijalnog kompleksa na Starom Sajmištu, mestu koncentracionog logora iz Drugog svetskog rata u Beogradu. Zakonom je, navodi se, i drugi bivši koncentracioni logor u Beogradu, Topovske šupe, postao spomen obele┼żje.

Podse─ça se da je Vlada Srbije u februaru usvojila radnu definiciju antisemitizma Me─Ĺunarodne alijanse za se─çanje na Holokaust.

Ukazuje se da su lideri Srbije i Kosova 4. septembra u Beloj ku─çi potpisali niz obaveza uz posredstvo SAD, me─Ĺu kojima su obe─çanje da ─çe zaštititi i ja─Źati slobodu veroispovesti, obnoviti me─Ĺuversku komunikaciju, zaštititi verska mesta, primeniti sudske odluke koje se ti─Źu Srpske pravoslavne crkve (SPC) i nastaviti s povra─çajem jevrejske imovine bez naslednika i nepotra┼żivane imovine iz vremena Holokausta.

Zvani─Źnici Ambasade SAD u Beogradu pozvali su Vladu Srbije da nastavi restituciju jevrejske imovine bez naslednika i nepotra┼żivane imovine iz vremena Holokausta, promovisali su kontinuirani me─Ĺuverski dijalog i razgovarali sa zvani─Źnicima o odnosu vlade sa verskim grupama.

Oni su nastavili da s predstavnicima širokog spektra verskih grupa razgovaraju o pitanjima verske slobode i tolerancije, saradnji sa Vladom, interakciji izme─Ĺu tradicionalnih i netradicionalnih verskih grupa i vra─çanju imovine.

U delu Izveštaja za 2020. godinu koji se odnosi na Kosovo, ukazuje se na potrebnu promenu Zakona o verskim slobodama.

Nepostojanje pravnog statusa za verske zajednice predstavlja glavni jaz u zaštiti osnovnih ljudskih prava na Kosovu, navodi se u Izveštaju.

SPC je navela da nedostatak konstruktivne komunikacije sa nekim opštinskim vlastima spre─Źava srpske pravoslavne hodo─Źasnike da imaju slobodan pristup nekim hramovima i grobljima SPC na Kosovu.

Dodala je, kako se navodi, da Vlada Kosova nije u potpunosti sprovela Zakon o specijalno zašti─çenim zonama (SZZ), propustivši da spre─Źi izgradnju puta u SZZ manastira Visoki De─Źani.

Vlada je u avgustu zaustavila radove u SZZ nakon prigovora me─Ĺunarodne zajednice. Kosovski Savet za sprovo─Ĺenje i nadgledanje (SSN), u ─Źijem sastavu je i SPC, odlu─Źio je u novembru o rehabilitaciji puta u skladu sa zakonom.

Lokalne i centralne vlasti nastavile su da ignorišu odluku suda iz 2016. godine o vlasništvu Srpske pravoslavne crkve na nekoliko zemljišnih parcela pored manastira Visoki De─Źani, navodi se u Izveštaju.

Po navodima Islamske zajednice Kosova (IZK), javne škole u više slu─Źajeva nisu dozvolile muslimanskim u─Źenicama da u verskoj ode─çi poha─Ĺaju nastavu.

Vlada Kosova je u avgustu objavila da je na mnogim grobljima, kojima je IZK upravljala po opštinskim ugovorima, nepostojanje opštinskog nadzora omogu─çilo IZK da spre─Źi druge verske i nereligiozne grupe da obavljaju sahrane u skladu sa svojim verovanjima.

Zajednica kosovskih Srba i Jevrejska zajednica navele su da neke opštine na Kosovu nisu propisno odr┼żavale groblja ovih zajednica. Nacionalna policija saopštila je da je tokom 2020. godine primila prijave o 57 incidenata uperenih na verske objekte ili groblja, dok je 2019. godine bio 61 takav slu─Źaj.

Policija je ve─çinu incidenata klasifikovala kao kra─Ĺu, iako su neki podrazumevali ošte─çenje grobalja ili druge imovine. Ve─çina incidenata bila je usmerena na lokalitete muslimanske zajednice, iako je nekoliko uklju─Źivalo imovinu SPC i Katoli─Źke crkve na Kosovu.

Po navodima SPC, mnogi incidenti koji uklju─Źuju verske lokalitete SPC bili su povezani sa srpskom etni─Źkom pripadnoš─çu i sa veroispoveš─çu, a bilo je i incidenata koji nisu prijavljeni policiji.

Zvani─Źnici SPC ponovo su se ┼żalili na negativno izveštavanje medija i kritike na ra─Źun igumana manastira Visoki De─Źani Save Janji─ça, poput tvrdnji da je blokirao lokalni razvoj uskra─çuju─çi opštini De─Źani da koristi svoju imovinu i resurse.

Zvani─Źnici Ambasade SAD u Prištini nastavili su da podsti─Źu Vladu Kosova da usvoji amandmane kojima se verskim grupama dozvoljava sticanje pravnog statusa, sprovo─Ĺenje mehanizama za zaštitu slobode veroispovesti, sprovo─Ĺenje zakona i sudskih odluka koje se odnose na verske lokalitete SPC i rešavanje imovinskih sporova SPC, dodaje se u Izveštaju.

U 23. godišnjem Izveštaju Stejt departmenta o stanju verskih sloboda u gotovo 200 zemalja i teritorija, navodi se da je pravo na ostvarivanje slobode ispovedanja vere ili ube─Ĺenja najva┼żnije za ameri─Źko iskustvo od osnivanja SAD.

U Izveštaju se navodi da ima još posla koji treba uraditi kako bi se osiguralo da se prava i dostojanstvo svih jednako poštuju, kako u SAD, tako i u inostranstvu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE