Obrenovac, 20.08.2022

IZBORNI NASTUP U JEDNOJ KOLONI


Izvor: N1/Nenad Nešić/Lokalne novine | Obrenovac, 13.08.2021.
Može li opozicija zajedno, makar u Beogradu?

Foto:Printscreen


Nakon što je centar Demostat u svom istraživanju, rađenom u julu, na osnovu telefonske ankete, zaključio da SNS može biti pobeđen u Beogradu, otvorilo se pitanje ujedinjenja opozicije. Niko od lidera opozicije trenutno ne može da kaže kako će nastupiti na izborima, tj. da potvrdi da je jedna kolona realna opcija, pod uslovom da međustranački dijalog uspe i opozicija se ne odluči za bojkot.

Da je snimak sa protesta opozicije ispred Skupštine Srbije nastao pre 15 dana, a ne pre 15 meseci, tim ljudima bi se u jednoj koloni možda i otvorila vrata gradske skupštine preko puta, jer jedan broj ispitanih Beograđana trenutno je glasao za mrtvu trku stranaka na vlasti i opozicije koja je bojkotovala prethodne izbore.

Istraživači javnog mnjenja poručuju da je adut opozicije jedinstvo.

„A kako sad stvari stoje, znate i sami, šanse za tako nešto su neizvesne, a možda i male“, smatra sociolog i istraživač Demostata Srećko Mihailović.

A to kako sada stvari stoje, proverili smo sa onim liderima opozicije koji su odgovorili na naš poziv.

„Ako izađe 900 hiljada ljudi, Vučić, Vesić i Šapić nemaju nikakve šanse za pobedu. Posebno ako se prihvati zajednički izlazak na izbore, za koji sam se zalagao i 2018. Nažalost, tada nije bilo razumevanja za ovu ideju. Da li će ga biti sada, nije pitanje za SSP“, rekao je lider SSP Dragan Đilas.

U Narodnoj stranci kažu da ima vremena za dogovor opozicije, ali da je prioritet međustranački dijalog.

„Mi smatramo da opozicija mora da razgovara o ujedinjenju i zajedničkom nastupu, ali prvi korak je svakako da dođemo do fer uslova za održavanje izbora, a onda, ukoliko donesemo odluku da učestvujemo na izborima, onda u drugom koraku opozicija mora da sedne i donese odluku kako da na tim izborima nastupi“, rekao je Miroslav Aleksić iz Narodne stranke.

I demokrate za totalno udruživanje, Boško Obradović privremeno isključio telefon, u Pokretu slobodnih građana nisu sigurni da je jedna kolona realna opcija, a Ne davimo Beograd poručuje da je nekoliko takvih pokušaja već propalo.

„Mi zagovaramo tezu tzv. crnogorskog scenarija, a to je da se napravi nekoliko kolona koje su bliske ideološki i vrednosno i koje mogu da izvuku najveći broj glasača da biraju, a ne da glasaju protiv nečega“, rekao je Dobrica Veselinović iz Ne davimo Beograd.

Istraživanje Demostata otkriva da je na republičkom nivou SNS i dalje dominantan. Predsednik Izvršnog odbora te stranke Darko Glišić najavio da će naprednjaci 1. septembra krenuti u unutarpartijske izbore, a da će na jesen biti poznato hoće li sa beogradskim i predsedničkim biti održani i parlamentarni izbori.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE