Obrenovac, 28.06.2022

USTANAK ILI RASTANAK?


Izvor: N1/Marija Komazec/Lokalne novine | Obrenovac, 14.09.2021.
Da li je vlast čula poruke i zahteve okupljenih?

Foto:N1/Printscreen


Protest Ekološki ustanak koji je u subotu održan u Beogradu, za većinu predstavnika vlasti predstavlja skupljanje jeftinih političkih poena. Organizatori, sa druge strane, kažu da su zadovoljni što su javnosti uspeli da pošalju poruku o neophodnosti zaštite životne sredine, ali se i ograđuju od pojedinih izjava govornika.

Pored antivaksera, pojavili su se i antirudari – nova kategorija koju je uveo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dok je komentarisao ekološki protest.

„U Srbiji je sada moderna borba protiv bilo čega“, rekao je on.

A okupljeni se nisu borili protiv bilo čega, već za čistiji vazduh. Jedan od njihovih prvih zahteva je da predsednik i Vlada Srbije prekinu sve dogovore sa kompanijom Rio Tinto.

„Čekamo da nam Rio Tinto pokaže kakve su njihove ideje, pa je moguće da ćemo onda reći da to može imati smisla, ali ni tada nećemo donositi odluke, a da ne pitamo narod, a ne biznismene poput Đilasa ili Ćute. To svakako neće biti u mesecima pred nama“, rekao je Vučić.

Za razliku od predsednika, koji je poruke okupljenih čuo, predsednica Vlade mora još jednom da proveri šta su im zahtevi.

„Nisam čula mnogo toga o ekologiji, videla sam mnogo smeća posle tih ekologa nažalost. Ali poslušaću još jednom i sve smislene zahteve ću dobro pogledati“, rekla je ona.

A među tim zahtevima je prekid saradnje sa kompanijom Rio Tinto, na šta smo pitanjem podsetili predsednicu Vlade.

„Problem treba da tražite u 2004. godini, pa do 2012. kada je tadašnja vlast dozvolila i potpisala oko devet ugovora o nastavku projekata. Neće biti nikakvih radova dok se ne uradi procena uticaja na životnu sredinu, a mi smo tražili da se urade tri studije o tome“, kaže ona.

Iako su organizatori i pojedinci zadovoljni što su poruke sa protesta poslate, ne očekuju mnogo od vlasti.

„Niko realno nikada nije reagovao na ove zahteve niti, da budem iskren, nisam optimističan da hoće. Oni uglavnom deluju arogantno, kao da je ovo nešto malo, što se ne dešava i ne uznemirava ih previše“, kaže glumac Ivan Jevtović.

Osim vlasti, protest je izazvao i reakcije pojedinih opozicionih stranaka – Demokratska stranka zatražila je od organizatora da se ograde od izjave da je Zoran Đinđić „kriminalizovao zakone o privatizaciji i prodao fabrike u bescenje“. Organizatori tvrde da to nije njihov stav.

Sa bine se mogla čuti i poruka da, ukoliko krene mehanizacija ka Loznici, da će blokirati i puteve.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE