Obrenovac, 13.08.2022

GLASA─ćETE, KAO


Izvor: nova.rs/Tanjug/Lokalne novine | Obrenovac, 15.06.2021.
Popovi─ç: Referendum o ustavnim promenama na jesen

Foto:N1


Na ustavnim promenama se intenzivno radi i gra─Ĺani ─çe se o njima ve─ç na jesen izjašnjavati na referendumu, rekla je ministarka pravde Maja Popovi─ç.

Ona je istakla da je glavni cilj izmena „isterivanje“ politike u izboru sudija, predsednika sudova, javnih tuzilaca i zamenika javnih tu┼żilaca, ─Źime ─çe vladavina prava biti znatno unapre─Ĺena.

„Predlo┼żenim promenama Ustava treba da bude isklju─Źeno u─Źeš─çe politike u izboru sudija, predsednika sudova, javnih tu┼żilaca i zamenika javnih tu┼żilaca, što ─çe omogu─çiti ve─çu nezavisnost sudija i ve─çu samostalnost javnih tu┼żilaca. To ─çe nesumnjivo doprineti ja─Źanju vladavine prava i pove─çavati pravnu sigurnost u našoj zemlji, ─Źime Srbija postaje privla─Źnija za strane investicije koje ─çe dovesti do pove─çanja standarda naših gra─Ĺana“, rekla je Popovi─ç za Kurir.

„Promene Ustava predstavljaju prvu i najzna─Źajniju aktivnost u akcionom planu za pregovara─Źko poglavlje 23, od koje zavisi i ispunjenje brojnih drugih aktivnosti u okviru ovog pregovarackog poglavlja. Ukoliko do promena do─Ĺe to ─çe svakako zna─Źiti ja─Źanje vladavine prava i napredak Srbije u jednoj va┼żnoj oblasti, a samim tim i bolje ocene u procesu pregovora za ─Źlanstvo u EU“, rekla je ministarka pravde.

Na pitanje da li ─çe Srbija ponovo uputiti inicijativu da haški optu┼żenici slu┼że kazne u mati─Źnim zemljama, pošto je to pitanje aktuelizovala presuda Ratku Mladi─çu, Popovi─ç ka┼że da ─çe Srbija insistirati da svi njeni dr┼żavljani kojisu osu─Ĺeni pred Haškim tribunalom kaznu zatvora slu┼że u svojoj zemlji.

„U tim naporima imamo punu podršku predsednika Srbije Aleksandra Vu─Źi─ça koji je u svom izlaganju na poslednjoj sednici Saveta bezbednosti UN jasno i nedvosmisleno istakao da ─çe Srbija nastaviti da se bori za poštovanje me─Ĺunarodnog prava, da ozbiljno shvata svoju obavezu da sara─Ĺuje sa Tribunalom, ali i zabrinutost što se najviše osu─Ĺuju Srbi , dok za zlo─Źine nad Srbima gotovo da nije bilo osu─Ĺuju─çih presuda.“, rekla je ministarka Popovi─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE