Obrenovac, 11.08.2022

JEDNOGLASNI JA


Izvor: danas.rs/P.D./Lokalne novine | Obrenovac, 15.08.2021.
Bojkota┼íi uvereni da ┼żive u jednopartijskom sistemu

Foto:Printscreen


Pristalice stranaka vlasti i opozicije imaju razli─Źite poglede i na medijsku sliku, na odnos prema Kosovu i Evropskoj uniji, kao i prema dr┼żavnim institucijama Srbije, pokazuju nalazi julskog istra┼żivanja Demostata.

Pristalice stranaka na vlasti najmanje poverenja imaju u sudstvo (23 odsto), a natpolovi─Źno poverenje u RTS (52 odsto), školstvo (57 odsto) i zdravstvo (61 odsto).

S druge strane pristalice bojkot opozicije najmanje poverenja imaju u parlament Srbije (1 odsto), sudstvo (5 odsto), RTS (6 odsto) i katastar (17 odsto), a nešto ve─çe je poverenje u školstvo (23 odsto) i zdravstvo (28 odsto).

Pristalice stranaka na vlasti misle da je sadašnji politi─Źki sistem prete┼żno višepartjski (70 odsto), a po njihovom mišljenju valjalo bi da takav i bude, ali ipak tako misli svega 55 odsto.

Nasuprot tome, pristalice bojkot stranaka misle da je sadašnji sistem jednopartijski (87 odsto), a za Srbiju da bi valjalo da bude višepartijski (91 odsto).

Oni koji su za stranake na vlasti misle da su mediji prete┼żno otvoreni za sve (74 odsto) i da treba da budu još otvoreniji (91 odsto). Podr┼żavoci bojkot stranaka misle da su mediji prete┼żno zatvoreni (83 odsto), a da treba da budu prete┼żno otvoreni za sve (97 odsto).

Pistalice stranaka vlasti najzad, misle da bi vlast prihvatila da Srbija u─Ĺe u EU ako bi dobila taj poziv (79 odsto), ali samo 53 odsto misli da bi to bilo dobro za Srbiju.

Tri petine pristalica bojkot stranaka (62 odsto) misi da bi sadašnja vlast prihvatilla ulazak u EU, a nešto više (68 odsto) misli da bi to bilo dobro za Srbiju.

Zato 45 odsto pristalica stranaka na vlasti i 32 odsto pristalica bojkot opozicije misli da za Srbiju nije dobro da se na─Ĺe u Evropskoj uniji.

Najzad, tri ─Źetvrtine pristalica stranaka na vlasti (76 odsto) misli da ─çe sadašnja vlast da istraje u odbijanju nezavisnosti Kosova i isto toliko misli da je to dobro za Srbiju.

Nasuprot tome, dve tre─çine pristalica bojkot opozicije misli da ─çe vlast da popustiti uz odre─Ĺene ustupke, pri tome dve petine njih misli da je to dobro za Srbiju, a polovina misli da je loše. Odgovori su dobijeni u telefonskoj anketi na uzorku od 1200 ispitanika, a rukovodilac istra┼żivanja je sociolog Sre─çko Mihailovi─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE