Obrenovac, 11.08.2022

KO PRAVI FRKU ?


Izvor: Pero Jovovi─ç/N1/Lokalne novine | Obrenovac, 16.06.2021.
Skoro 70% gra─Ĺana ┼żeli trajni mir s Albancima na Kosovu

Foto:Shutterstock


Smanjuje se broj gra─Ĺana koji smatraju da je Kosovo izgubljeno, ali skoro polovina ne misli da ─çe Srbija ikada uspostaviti punu kontrolu. Ve─çina gra─Ĺana ne zna šta je plan Vlade Srbije za Kosovo, dok ─Źetvrtina smatra da ─çe ova Vlada priznati nezavisnost; tri ─Źetvrtine ne bi podr┼żalo nezavisnost, ali bi nešto manje njih glasalo protiv na referendumu, dominantno mišljenje gra─Ĺana je da je potrebno uspostaviti trajni mir sa Albancima, navode iz Instituta za evropske poslove.

Institut za evropske poslove u saradnji sa Ninamedia istra┼żiva─Źkom ku─çom sproveo je u martu 2021. istra┼żivanje javnog mnjenja o stavovima gra─Ĺana Srbije prema Kosovu. Istra┼żivanje je ra─Ĺeno na reprezentativnom uzorku od 1207 ispitanika. Teme istra┼żivanja su bile: status Kosova, plan Vlade u vezi sa Kosovom, stav prema nezavisnosti Kosova.

Da je Kosovo izgubljeno smatra 39% gra─Ĺana, dok je 46% stava da nije, a 15% je neodlu─Źnih. Prilikom pore─Ĺenja sa prethodnim talasima istra┼żivanja uo─Źava se blagi trend pada odgovora da je Kosovo izgubljeno.

Nešto više od ─Źetvrtine (26%) ispitanika smatra da ─çe ova Vlada priznati Kosovo, nešto više od polovine (52%) ispitanika smatra da ova Vlada to ne─çe u─Źiniti, dok 22% ne zna da se izjasni po ovom pitanju.

Ve─çina koju ─Źini 75% gra─Ĺana ne bi podr┼żalo nezavisnost Kosova zarad br┼żeg ulaska Srbije u EU, dok bi 13% podr┼żalo, a 12% je neodlu─Źnih. U odnosu na prehodne istra┼żiva─Źke talase primetan je blagi opadaju─çi trend u broju ispitanika koji ne bi podr┼żali nezavisnost Kosova zarad br┼żeg ulaska Srbije u EU.

Od ukupnog broja ispitanih, 45% ispitanika smatra da nije mogu─çe da Srbija ponovo ostvari punu kontrolu i suverenitet nad Kosovom, dok 38% smatra da jeste mogu─çe, a 17% gra─Ĺana navodi da ne zna da odgovori.

─îak 85% ispitanika ne zna šta je plan Vlade Srbije o Kosovu, to su u ve─çoj meri ┼żene, kao i ispitanici starosti do 44 godina.

Nešto više od polovine, odnosno 54% ispitanika ne bi podr┼żalo plan predsednika Aleksandra Vu─Źi─ça koji bi Kosovu doneo nezavisnost, a gra─Ĺanima Srbije stabilnu dr┼żavu i bolji standard, 21% bi podr┼żalo ovaj plan dok ─Źetvrtina ispitanika nema mišljenje po tom pitanju.

Ukoliko bi sutra bio referendum o nezavisnosti Kosova najve─çi broj ispitanika bi glasao protiv: 64,9%, 13,6% ne bi izašlo na glasanje, 12% ne zna kako bi glasalo dok bi 9,5% glasalo za. U odnosu na prethodne istra┼żiva─Źke talase primetan je blagi porast ispitanika koji bi glasali za na referendumu.

68% ispitanika podr┼żava uspostavljanje trajnog mira sa Albancima na Kosovu, 12% je onih koji su protiv a petina ne zna da odgovori.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE