Obrenovac, 13.08.2022

NOVI NON PEJPER


Izvor: nova.rs/Vojislav Milovan─Źevi─ç/Lokalne novine | Obrenovac, 17.05.2021.
Kosovo da se vrati Srbiji na 99 godina

Foto:EPA-EFE/DJORDJE SAVIC


Nema─Źki magazin "Cuerts" (Zuerst) objavio je da postoji novi non-pejper u vezi sa Kosovom, koji predvi─Ĺa da to podru─Źje dobije specijalni status u okviru Srbije na 99 godina.

„Pojavio se novi takozvani “non-pejper“. Ponovo nisu poznati autori, a dokument, u koji je redakcija imala uvid, sadr┼żi 16 ta─Źaka, i predstavlja mali, diplomatski podvig, jer ne krši ni u jednoj ta─Źci Rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244″, isti─Źe „Cuerst“.

Taj non-nejper predla┼że, kako se navodi, da svi gra─Ĺani Kosova, a posebno se pominje 873.000 kosovskih Albanaca, treba da dobiju dr┼żavljanstvo Republike Srbije.

Tako─Ĺe se predla┼że da na Kosovu i u Srbiji u aprilu idu─çe godine budu odr┼żani zajedni─Źki izbori, i to na svim nivoima.

U non-pejperu se navodi da bi izabrani guverner Kosova trebalo da bude i zamenik predsednika Narodne skupštine Srbije, piše „Cuerst“ koji se povezuje sa nema─Źkom desnicom.

Uz to, na 99 godina, Beograd mora garantovati specijalni status za pokrajinu Kosovo.

Promet roba izme─Ĺu Kosova i Srbije ponovo bi trebalo da se podstakne, a obezbe─Ĺivanje spoljnih granica preuzeli bi slu┼żbenici Kosova i Srbije zajedno.

Kako se tvrdi, ambasador Srbije pri UN, prema ovom non pejperu, trebalo bi da ima zamenika odre─Ĺenog od prištinskih vlasti.

Ovaj novi dokument, prema „Cuerstu“, razlikuje se od ostalih predloga time što bi mogao stvarno o┼żiveti debatu o budu─çnosti i me─Ĺu kosovskim Albancima.

Novi non-pejper predvi─Ĺa Kosovo kao pokrajinu u sastavu Srbije, ali, što je novo, dodaje magazin, predlog je da postoji neka vrsta partnerstva izme─Ĺu Beograda i Prištine.

Realizaciju ovakvog rešenja, smatra magazin, mogle bi da miniraju SAD, jer bi mirni dogovor Beograda i Prištine zna─Źio potiskivanje SAD sa Balkana.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE