Obrenovac, 28.06.2022

ŠTA JE BILO, BRAĆO


Izvor: nova.rs/Tanjug/Lokalne novine | Obrenovac, 21.01.2022.
Hrvatska će Srbiji uputiti notu zbog Zakona o kulturnom nasleđu

Foto:Shutterstock


Hrvatska ministarka kulture i medija Nina Obuljen Koržinek ponovo je komentarisala srpski Zakon o kulturnom nasleđu, usvojen krajem decembra u Skupštini Srbije i ponovila da to pitanje nije ni stručno ni filološko, već političko, kao i da je ponašanje srpske strane za nju neprihvatljivo.

„Ukoliko ne bude razumevanja sa srpske strane da je ovakvo ponašanje neprihvatljivo“, Hrvatska će zvaničnom Beogradu uputiti notu putem Ministarstva spoljnih i evropskih poslova, odnosno Ambasade Hrvatske Srbiji, ali će, kako kaže, primeniti i druge instrumente koji su na raspolaganju.

Ona je to rekla u reagovanju na saopštenje srpskog Ministarstva kulture i informisanja koje je ranije danas saopštilo da se odredba Zakona o kulturnom nasleđu, prema kojoj izdanja dubrovačke književnosti pripadaju i srpskoj i hrvatskoj kulturi zasniva na naučno-metodološkoj doslednosti koju je ustanovila srpska filološka škola pre 150 godina.

"Ovo nije nikakvo ni filološko ni strucno pitanje, ovo je politicko pitanje. Mi smo izneli svoj stav. Unošenje takvih odredbi u zakon potpuno je neprihvatljivo i mi ćemo na to reagovati", rekla je Obuljen Koržinek novinarima pre sednice vlade, prenela je Hina.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE