Obrenovac, 13.08.2022

MNOGO SMO JAKI


Izvor: nova.rs/Tanjug/Lokalne novine | Obrenovac, 22.05.2021.
Usvojen Zakon o rodnoj ravnopravnosti

Foto:FoNet/Aleksandar Barda


Skupština Srbije usvojila je Zakon o rodnoj ravnopravnosti, kao i izmene i dopune Zakona o zabrani diskriminacije.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana ─îomi─ç rekla je da ta dva zakona treba da omogu─çe svakom da oseti da ┼żivi u malo pravednijem društvu.

Zakon o rodnoj ravnopravnosti treba da omogu─çi unapre─Ĺenje rodne ravnopravnosti, sistemati─Źno ure─Ĺenje i ja─Źanje institucionalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost, kao i preciziranje obaveza poslodavaca i organa javne vlasti u pogledu planiranja i sprovo─Ĺenja mera za unapre─Ĺenja rodne ravnopravnosti.

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlovi─ç rekla je da je Zakon o rodnoj ravnopravnosti va┼żan za stvaranje društva jednakih šansi za ┼żene i muškarce.

Ona je dodala da Zakon o rodnoj ravnopravnosti treba da omogu─çi da niko više ne mo┼że da uz biografiju za posao tra┼żi i sliku, niti da je pita da li planira brak ili ra─Ĺanje dece, navodi ministarka.

Tako─Ĺe, kompanije ─çe, kako je rekla, biti u obavezi da imaju odre─Ĺeni procenat ┼żena u upravlja─Źkim telima, a kvote su neophodne barem u po─Źetku kako bi tu situacija po─Źela da se menja, jer bi, dodala je, trebalo da imamo više ┼żena i tamo gde se odlu─Źuje o novcu.

Izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije ima jasnije odredbe i širi spisak onih na koje se diskriminacija odnosi.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE