Obrenovac, 20.08.2022

VELIKI BRAT


Izvor: Beta/nova.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 22.08.2021.
Tviter: Va┼żno je da na┼íi korisnici znaju kada vlada kontroli┼íe medije

Foto:Shutterstock/Tero Vesalainen/Promo


Kompanija Tviter saopštila je, nakon što je neke medije u Srbiji ozna─Źila kao "medije koji sara─Ĺuju sa Vladom Srbije", a koji su je zbog toga optu┼żili za cenzuru, da je toj društvenoj mre┼żi va┼żno da njeni korisnici znaju kada vlada finansijski i ure─Ĺiva─Źki kontroliše medije.

Ta društvena mre┼ża je pre nekoliko dana ozna─Źila na svojoj platformi RTS, Radio-televiziju Vojvodine, Politiku, Tanjug, B92, TV Prva, TV Pink, TV Hepi, Kurir i Informer tagom „Medij koji sara─Ĺuje sa Vladom Srbije“.

U odgovoru za portal Istinomer, iz te kompanije kazali su da prave razliku izme─Ĺu medija koji se finansiraju iz javnih sredstava i onih koje kontroliše dr┼żava ili vlada i da je njihov „fokus na ozna─Źavanju medija pod kontrolom dr┼żave koji nisu oslobo─Ĺeni od politi─Źkog uplitanja i pritiska vlade“.

Dodali su da medije koji su povezani sa dr┼żavom definišu kao „medije u kojima dr┼żava vrši kontrolu nad ure─Ĺiva─Źkim sadr┼żajem putem finansijskih sredstava, direktnih ili indirektnih politi─Źkih pritisaka i/ili kontrolom nad produkcijom i distribucijom“.

„Smatramo da je va┼żno da ljudi na Tviteru znaju kada vlada kontroliše medije finansijski i ure─Ĺiva─Źki. Ova kontrola mo┼że da se vrši ili kroz autocenzuru ili kroz objavljivanje informacija po direktivi vlade. Ne─çemo objavljivati spisak svih naloga koji imaju oznaku da sara─Ĺuju sa dr┼żavom, da dr┼żave koje bi da izbegnu ovakvo ozna─Źavanje ne bi izigrale sistem otvaranjem novih naloga“, piše u odgovoru te kompanije.

Naveli su i da su konsultovali „brojne zainteresovane strane, uklju─Źuju─çi akademike i istra┼żiva─Źe, civilno društvo, vladu, stru─Źne organizacije i one koji koriste njihovu uslugu“ i da je, prema njihovom mišljenju, takvo ozna─Źavanje naloga „efikasno, jer korisnicima pru┼ża kontekst i informacije o poreklu naloga i njegovoj potencijalnoj nameri“.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE