Obrenovac, 11.08.2022

SRBIJA U TOP 10


Izvor: N1/Beta/Lokalne novine | Obrenovac, 23.11.2021.
Srbija me─Ĺu 10 najgorih na svetu na jednoj od najva┼żnijih lista

Foto:Nemanja Jovanovi─ç/Nova.rs


Više od polovine demokratskih zemalja u svetu je nazadovalo u protekloj deceniji, a Srbija je jedna od 10 dr┼żava u kojima je zabele┼żen najve─çi pad demokratije, navodi se u danas objavljenom izveštaju Me─Ĺunarodnog instituta za demokratiju i izbornu podršku (IDEA).

Ve─ç pet godina za redom broj zemalja koje se kre─çu ka autoritarizmu je otprilike tri puta ve─çi od onih koje idu u demokratskom pravcu. Apsolutni broj demokratija se smanjuje, a od 2020. godine ni Srbija, Mali i Obala Slonova─Źe nisu više demokratije, navodi se u izveštaju „Stanje demokratije u svetu 2021“.

„Ovaj izveštaj naglašava demokratski slom u Srbiji, jer se posle ozbiljnih problema sa izborima 2020. ne mo┼że više smatrati demokratijom. To dovodi u pitanje budu─çe ─Źlanstvo Srbije u Evropskoj uniji“, naveo je u predgovoru izveštaja o Evropi Adam Bodnar, dekan Pravnog fakulteta poljskog Univerziteta društvenih i humanisti─Źkih nauka.

U izveštaju se podse─ça da Srbija prvi put posle 20 godina nije više u kategoriji demokratija nego hibridnih re┼żima.

„Srbija, koja nazaduje od 2013, kona─Źno je postala hibridni re┼żim 2020. Tokom tog perioda, vladaju─ça Srpska napredna stranka je ograni─Źila i diskreditovala civilno društvo i uvela ograni─Źenja slobode medija“; navodi se u izveštaju.

IDEA u dokumentu o demokratiji u Evropi navodi da je kvalitet demokratija stagnirao ili opao za protekle dve godine, ne malim delom zbog pandemijske krize.

„Na Zapadnom Balkanu i drugim zemljama isto─Źne Evrope, dugotrajne slabosti u tim novim demokratijma dodatno su poja─Źane pandemijom“, navodi se u izveštaju i dodaje da je legitimitet mnogih vladaju─çih elita u tom regionu narušen zbog njihovog nastojanja da dobiju nejednaku izbornu prednost tokom pandemije, zastrašivanja politi─Źke opozicije i nastojanja da dodatno oslabe integritet medija.

Pandemija je u zemljama Zapadnog Balkana, isto─Źne Evrope i Kavkaza, dodaje se, uništila gradivne blokove demokratije, uklju─Źuju─çi pravedne izbore, slobodu udru┼żivanja i izra┼żavanja i kontrolu vlade.

Sloboda izra┼żavanja i medija bila je ugro┼żena i pre pandemije, a tokom pandemije je dodatno nazadovala, i to ne samo u autoritarnim re┼żimima. „Opasne prakse“ kretale su se od nekooperativnog odnosa dr┼żavnih zvani─Źnika prema novinarima do uzmenimaravanja i pretnji medijima.

Nekoliko zemalja, uklju─Źuju─çi Srbiju, iskoristile su navodnu opasnost od dezinformacija o pandemiji za dalje gušenje slobode govora.

Vlasti u Srbiji su tako─Ĺe pokušavale da ograni─Źe pristup informacijama i kontakte novianra sa zdravstvenim radnicima, kao i da u─çutkaju kriti─Źare i spre─Źe izveštavanje u pandemiji.

Pandemija je tako─Ĺe bila veliki test za slobodne izbore, a poja─Źane onlajn kampanje pove─çale su i zna─Źaj dezinformacija, stranog mešanja i zloupotrebe podataka.

Izborno okru┼żenje u Srbiji 2020. odlikovale su duboke politi─Źke podele, bojkoti parlamenta i izbora i društvena polarizacija, uz „opasnu fuziju“ dr┼żavnih i partijskih resursa i koriš─çenje komunikacije o pandemiji za dobijanje izbornih koristi.

Zbog bojkota parlamenta pre pandemije, a zatim i bojkota parlamentarnih izbora, jer su opozicione partije tra┼żile odlaganje izbora dok se ne obezbede jednaki i fer uslovi, Srbija je zabele┼żila zna─Źajan pad po kriterijumima ─Źisti izbori, sloboda izra┼żavanja i efikasan parlament.

Srpski parlament, dodaje su u izveštaju, nije vršio proaktivan i suštinski nadzor izvršne vlasti.

Nasilje nad ┼żenama i porodi─Źno nasilje je pove─çano tokom pandemije, a Srbija je i po tom pitanju u grupi zemalja u kojima je najviše porastao broj ┼żena koje su tra┼żile pomo─ç.

U izveštaju se isti─Źe da je više od polovine demokratija u svetu nazadovalo u najmanje jednom aspektu demokratije u proteklih 10 godina.

Me─Ĺu zemljama koje su zabele┼żile najve─çi pad od 2010, mereno po svih 16 kriterijuma demokratije koji su ocenjivani u ovom izveštaju, nalaze se Srbija, Poljska, Slovenija, Ma─Ĺarska, Turska, Nikaragva i Brazil.

„Broj zemalja u kojima demokratija nazaduje nikada nije bio viši nego u poslednjoj deceniji. Pošto su mnoge od tih zemalja velike, one predstavljaju više od 30 odsto svetske populacije. Sada 70 odsto svetske populacije ┼żivi ili u nedemokratskim re┼żimima ili u zemaljama sa opadaju─çom demokratijom. Procenat svetskog stanovništva koji ┼żivi u jakim demokratijama je samo 9 odsto“, navodi se u izveštaju.

Hibridni re┼żimi sa najve─çim brojem kriterijuma po kojima je 2020. zabele┼żen petogodišnji demokratski pad su Obala Slonova─Źe, Gvineja, Srbija, Tanzanija, Turska i Zambija.

U Evropi ima tri hibridna re┼żima (Srbija, Rusija i Turska), dva autoritarna re┼żima (Azerbejd┼żan i Belorusija) i 39 demokratija.

U izveštaju se posebno ukazuje na pogoršanje demokratije u ─Źlanicama EU Ma─Ĺarskoj, Poljskoj i Sloveniji, gde je pandemija „pogoršala bolesti nagomilane tokom protekle decenije“.

„Pandemija nas u─Źi da nam je potrebna ne samo vakcina protiv kovida-19, nego da nam je o─Źajno potrebna vakcinacija protiv nedemokratskih tendencija u nekim delovima Evrope, jer se virus autoritarizma mo┼że lako proširiti“, navodi se u izveštaju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE