Obrenovac, 08.08.2022

BEOGRAD ILI TROJA


Izvor: nova.rs/Vojislav Milovančević/Lokalne novine | Obrenovac, 24.05.2021.
Ko može da stane na crtu Šapiću?

Foto:Branko Gavrić/Nova.rs


Bitka za Beograd se bliži. Najveći grad u Srbiji za manje od godinu dana biće poprište prve velike izborne borbe od kako je na vlasti Srpska napredna stranka, a razlog je veoma jednostavan - u prestonici opozicija ima šansu da ugrozi SNS. Svesna toga, vladajuća partija je krenula u reogranizaciju - dok se Vesić sprema da napusti Stari dvor, Šapić se lagano priprema za useljenje i ispunjenje dugogodišnjeg sna da postane gradonačelnik. S druge strane, opozicija skriva karte, pa tako još uvek ne znamo u kakvoj će formaciji nastupiti na izborima i kad će promovisati kandidata kadrog da stane na crtu Šapiću.

Komentarišući poziciju stranaka nasuprot vlastima, uoči beogradskih izbora, saradnik Instituta za političke studije, Dejan Bursać, ističe da je teško odrediti ko će biti taj koji će predvoditi opoziciju u borbi za Beograd.

“Spekuliše se sa mnogim imenima – tu su Saša Đorđević, Dragan Bjelogrlić, Dejan Bodiroga i razni drugi. Međutim, meni se ne čini da je bilo kod od njih spreman da uđe u tu trku, niti da su stranke voljne da nekoga javno pozovu i da rade sa tim kandidatom, objašnjava on.

Bursać kaže da bi kandidata za gradonačelnika Beograda trebalo tražiti među ljudima koji su sposobni da mobilišu srednju generaciju glasača.

“To je neko ko bi mogao da mobiliše srednju generaciju glasača, od 30 do 50 godina, jer je to udarno biračko telo. Veće šanse za uspeh na izborima svakako ima neko iz sveta sporta ili umetnosti, pošto mi se čini da trenutni opozicioni lideri ne mogu da ostvare veći uspeh”, smatra on.

Saradnik Instituta za političke studije kaže da mu trenutno ne deluju dobro šanse opozicije u odnosu na Šapića u Beogradu.

“Trebalo bi da pronađu način kako da pokrenu glasače, posebno ako se ima u vidu činjenica da je 2020. godine, zbog bojkota, 15 odsto bila manja izlaznost u Beogradu. Možda bi zbog toga trebalo da razmišljaju o izlasku u više kolona kako bi ohuvatili veći broj glasača. Nisam siguran ko bi mogli da budu kandidati ispred tih kolona, niti sam siguran da će biti novih kanditata. Deluje mi da šefovi opozicionih stranaka nisu spremni na takve kompromise”, ističe Bursać.

Pavićević: Najbolje da bude nadstranačka ličnost

Profesor na Fakultetu politčkih nauka, Đorđe Pavićević za naš portal navodi da je primetio najave da će određene osobe kandidovati za gradonačelnika, ali da još niko nije napravio konkretan korak u tom pravcu.

“Ne davimo Beograd pominje Dobricu Veselinovića, ali mislim da oni još nisu doneli tu odluku. Meni u ovom trenutku mi ne pada na pamet ko bi mogao da bude kandidat iza kojeg bi stale sve stranke”, objšanjava Pavićević.

Na pitanje koje kriterijume mora da ispunjava kandidat koji bi stao na crtu Šapiću, naš sagovornik odgovara da bi, u prvom redu, trebalo izabrati kredibilnog čoveka.

“To mora da bude neko ko je već duže vreme na sceni i ima jasan stav oko važnih pitanja. Kandidat ne sme da bude kompromitovan i mora biti osoba kojoj će birači verovati. Možda je dobro da taj kandidat bude nadstranačka ličnost, odnosno neko ko nije upleten u te partijske bitke, borbe i prepucavanja”, objašnjava Pavićević.

Parun: Od kandidata je važnija infrastruktura koja stoji iza njega

Politikolog Nikola Parun za Nova.rs naglašava da u odnosu na postojanje infrastrukture koja će podržati određenu osobu u izbornoj trci za Beograd, ime kandidata nije toliko važno.

“Suštinski, najjači igrači u opoziciji su Vuk Jeremić i Dragan Đilas. Međutim, iako ima zapažene rezultate u Beogradu, Đilas ne bi mogao posle svega da opet bude na čelu grada. Pre svega, zbog provlačenja kroz tabloide i negativnu kampanju kojoj je izložen svaki dan”, ističe on.

Parun ističe da je teško reći u ovom trenutku ko bi mogao da se suprostavi Šapiću u borbi za mesto prvog čoveka najvećeg grada u Srbiji, ali je naveo koje bi kriterijume potencijalni kandidat mora da ispuni.

“To mora da bude neko ko nije ukaljan, odnosno osoba iza koje će stati sve opozicione stranke. Šapić je dobar kandidat, jer on može da zahvati i građansko i ruralno biračko telo. Takav sličan je potreban i opoziciji. Kandidat mora da bude neko ko je etabliran u Beogradu, ali ne osoba koja je isključivo prihvatljiva u građanskim krugovima”, podvlači naš sagovornik.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE