Obrenovac, 11.08.2022

NAZAD NE MOGU, NAPRED NEMAM KUD


Izvor: nova.rs/N1/Lokalne novine | Obrenovac, 24.11.2021.
Ministri EU: Srbija još nije dobila podršku za otvaranje novog klastera

Foto:AA/ABACA/Abaca Press/Profimedia


Iako je ocena o napretku Srbije uglavom pozitivna, ona nije dobila zvani─Źnu podršku za otvaranje novog klastera u pregovorima sa EU. Na sastanku ministara evropskih poslova EU ocenjeno je da u ima napretka, ali da je pred vlastima još posla.

„Mnogi ministri su zaista naglasili da napretka u Srbiji ima, dakle pozitivna je ocena. Ali je bilo intervencija – da postoje odre─Ĺeni koraci koje Srbija mora da preduzme kako bi mogla da otvori naredni kalster. To se prvo odnosi na ustavne amandmane. Ali vide─çemo. Generalna atmosfera je vrlo pozitivna i postoji podrška“, rekao je Gašper Dov┼żan, dr┼żavni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Slovenije, zemlje koja trenutno predsedava EU, prenosi N1.

Sastanku Saveta, u delu o proširenju Unije, pristustvao je i komesar za proširenje Oliver Varheji. On je preneo podršku Evropske komisije otvaranju novih klastera sa Srbijom. To je na konferenciji za novinare ponovio i komesar Didije Rejnders.

Komsija je u oktobru predlo┼żila otvaranje klastera 3 (konkurentnost i rast) i klastera 4 (zelena agenda i odr┼żivost), ali je taj proces i dalje u toku i time se trenutno bave radne grupe Saveta.

Odluka o tome bi mogla da stigne ve─ç slede─çe nedelje.

O─Źekuje se da ─çe Srbija otvoriti najmanje jedan klaster na me─Ĺuvladinoj konferenciji koja bi trebalo da bude odr┼żana sredinom decembra.

Premijerka Srbije Ana Brnabi─ç prošle nedelje je izjavila da o─Źekuje otvaranje barem jednog klastera u pregovorima sa EU, a da se nada otvaranju i dva, jer „imamo najpozitivniji izveštaj Evropske komisije u proteklih nekoliko godina, posebno u oblasti vladavine prava“.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE