Obrenovac, 02.07.2022

JEDNAKOSTI RADI


Izvor: nova.rs/Fonet/Lokalne novine | Obrenovac, 25.01.2022.
Stiže predlog rezolucije o ustaškom genocidu nad Srbima

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs


Vladi Srbije će u sredu biti predat zahtev da bude zakazana vanredna sednica parlamenta na kojoj bi bila usvojena rezolucija o ustaškom genocidu tokom Drugog svetskog rata u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj nad Srbima, Jevrejima i Romima, saopštili su danas organizatori.

Najavljeno je da će ispred vlade govoriti „poznate istorijske i naučne ličnosti”, a zatim i ispred zgrade Predsedništva Srbije i parlamenta, pošto politika genocida, prema rečima novinarke Radio Beograda Biljane Đorović, predstavlja fenomen čiji je cilj destabilizacija Srbije.

Biljana Đorović je izjavila da su nad Srbima u 20. veku izvršena tri genocida i da je “jasenovački zavet za svakog Srbina isto što i kosovski zavet”.

Međunarodno priznanje ustaškog genocida bi trebalo da počne, kako bi se zaustavila genocidna politika prema Srbima, rekla je Biljana Đorović, uz ocenu da je neophodno “sprečiti vojni pakt Zagreba i Prištine”.

Poslanica Skupštine Srbije Smilja Tišma, koja je predstavljena kao preživelo dete logoraša Jasenovca i prvi potpisnik Rezolucije o ustaškom genocidu, izjavila je da sporazum između Zagreba i Prištine, zaključen 17. decembra, predstavlja potencijalnu opasnost, “jer ima zloglasnu istoriju”.

Radi se o paktu vojski koje su u istoriju Drugog svetskog rata upisane kao genocidne, a devedesetih godina su izvršile etničko čišÄ‡enje Srba u Hrvatskoj i na Kosovu. To je nedopustivo, kao kada bi bio potpisan vojni pakt Teherana i Pjongjanga o unapređenju atomske bombe, ocenila je Smilja Tišma, uz tvrdnju da se “ne može proceniti krajnji domet pakta Zagreb – Priština”.

Smilja Tišma je navela da je Hrvatska, kao članica NATO, sporazum sa Prištinom ostvarila u saradnji s tom Alijansom.

Hrvati imaju veliko iskustvo u progonu Srba, a kosovski Albanci žele da se Srba oslobode, izjavila je Smilja Tišma.

Prema njenim rečima, da je međunarodna zajednica osudila ustaški genocid, 250.000 Srba ne bi bilo proterano iz Hrvatske 1995. godine.

Ilija Kajtez, koji je predstavljen kao ekspert za bezbednost, izjavio je da je utvrđeno da je većinska Hrvatska centar okupljanja antisrpske koalicije, čija je glavna uloga da “lomi kičmu srpskom narodu”, bilo gde da živi.

Na ovim prostorima je najaktivnija hrvatska obaveštajna služba. Hrvati ne podnose Albance, ali su im potrebni kao pešadija u borbi protiv Srba, rekao je Kajtez.

On je izjavio da je Zapad antisrpski raspoložen i da mu je Hrvatska “prva linija antisrpskog korpusa”.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE