Obrenovac, 11.08.2022

PO RECEPTU ZAGREBA


Izvor: nova.rs/Jelena Jelovac/Lokalne novine | Obrenovac, 25.07.2021.
┼áta ─Źeka beogradsku vlast kad padne

Foto:Nova.rs


Zagrep─Źani su u maju uradili ono što niko nije o─Źekivao - smenili su gradsku vlast posle 20 godina. Malo zatišja i istra┼żnih radnji, pa je od po─Źetka jula uhapšeno na desetine slu┼żbenika, advokata, arhitekata, ─Źak i voza─Źa zaposlenih u gradskoj upravi. Razlog - korupcija, mahom u vezi gra─Ĺevinskih malverzacija, nezakonitih radnji oko uslova gradnje, urbanisti─Źkog plana i izdavanja gra─Ĺevinskih dozvola. Dakle, gradnja i to sumnjiva, ono što je Beogradu dobro poznato. Zato se, logi─Źno, name─çe pitanje da li našu gradsku vlast ─Źeka zagreba─Źki scenario jednog dana kada odu sa vlasti i kad se otvore sporni ugovori. A ima ih...

Gotovo svaka velika gra─Ĺevinska investicija u Beogradu bila je tema, ako nikog drugog, onda opozicije i medija… Vlast je pitana mnogo štošta, odgovore uglavnom dobili nismo.

Idemo redom.

Ništa nije sablaznilo Beogra─Ĺane kao fantomsko rušenje u Savamali. Tada je sve krenulo, tada smo i otupeli. Beogra─Ĺani kao da su u tom trenutku postali spremni na sve što ─çe do─çi kasnije…

Rušenje s fantomkama i prevrtanje kocki

Zadatak novih vlasti u Beogradu jednog dana svakako ─çe biti rešavanje slu─Źaja rušenja u Hercegova─Źkoj ulici zbog potreba privatnog investitora, kojem je dr┼żava dodelila projekat “Beograd na vodi”.

Ni posle pet godina slu─Źaj nije zvani─Źno rasvetljen, a više osoba koje su u no─çi izme─Ĺu 24. i 25. aprila 2016, maskirane fantomkama, bagerima sravnile sa zemljom sve što se nalazilo na putu izgradnje projekta “Beograd na vodi” do danas nisu identifikovane. Jedinu informaciju o rušenju javnost je dobila od tadašnjeg premijera, a danas predsednika Srbije Aleksandra Vu─Źi─ça koji je za sve optu┼żio “kompletne idiote” iz vrha beogradske gradske vlasti, koju su tada ─Źinili Siniša Mali i Goran Vesi─ç.

I ništa.

Niko nikada nije polo┼żio ra─Źune ni za rekonstrukciju Trga republike. Da zanemarimo na trenutak betoniranje centra grada i ─Źupanje svog drve─ça, ali postavljanje kocki, pa njihovo prevrtanje dva puta i radovi koji je trebalo da traju jednu, a sa prepravkama došli na dve, koštali su prema izjavama gradskih zvani─Źnika oko 6, 4 miliona evra. Realnu cenu ovih radova gra─Ĺani Beograda nikada nisu saznali.

Fontana i slatko se ismejasmo…

Dolazimo do fontane na Slaviji. Predsednik Srbije rekao je da je jedna od 10 najlepših u Evropi i da mu do─Ĺe da se smeje na kritike. Smejali su se Beogra─Ĺani, ali od muke, kad su ─Źuli da ih je pevaju─ça, svetle─ça fontana koštala 1,8 miliona evra, ─Źak 300.000 evra skuplje od one zvani─Źno najve─çe u Evropi, koja se nalazi u Ukrajini, ve─ça je od naše i košta 1,5 miliona. Ništa im lakše nije bilo ni kad su ─Źuli da Kinezi sli─Źne fontane prave za 800.000 evra, a da se na sajtu za elektronsku trgovinu “Alibaba” sli─Źna mo┼że kupiti za 200.000.

Hvatali smo se za glavu i kad smo ─Źuli da je spomenik Stefanu Nemanji pla─çen devet miliona evra, doduše nezvani─Źno, jer je Vlada Srbije cenu stavila pod “oznaku tajnosti” do 2023. godine. Za ve─çinu Beogra─Ĺana tajna je i gde nam je trenutno ┼żelezni─Źka stanica. Ali ne mari, imamo spomenik.

Beograd pod vodom

Tu je i gleda nas, svetli u mraku, “Beograd na vodi”, koji se ─Źesto navodi kao najspornija investicija u glavnom gradu.

Dok na obali reke raste ogroman kompleks, ogroman je broj i pritu┼żbi stanara. Gara┼że su poplavljene posle gotovo svake ve─çe kiše, a dešavalo se da poplave i stanovi na 17. spratu. Tu su i nedovršeni radovi, liftovi koji ne rade, pacovi, izlomljene kocke na šetalištu, nebezbedna igrališta…

Kvalitet gradnje i nepoštovanje procedura, ina─Źe, su veliki problem Beograda. Tome u prilog svedo─Źe i snimci i fotografije rušenja zgrade u Vidovdanskoj ulici na Vra─Źaru koje smo gledali nedavno, što nije jedini slu─Źaj.

Za to vreme, dok se zgrade u ruše, a Beogra─Ĺanima je glava u torbi, zamenik gradona─Źelnika Goran Vesi─ç u─Źi kineski. Gradona─Źelnik Zoran Radoji─Źi─ç je zauzet vrapcima, nema drugog objašnjenja.

Vesi─ç, bra─ça Staji─ç i nelegalna gradnja

Kako se po Beogradu gradi, pri─Źala je i potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepi─ç, koja je zamenika gradona─Źelnika Beograda Gorana Vesi─ça i njegove saradnike bra─çu Novaka i Nemanju Staji─ça ozna─Źila kao glavne krivce za nelegalnu gradnju u Beogradu.
“Nemanja je prvi ─Źovek u gradu u Sekretarijatu za ozakonjenje nelegalnih objekata, Novak je privatni ste─Źajni upravnik. Glavni pokrovitelj ─Źitave ove mafijaške mre┼że je Novak Nedi─ç, dugogodišnji generalni sekretar Vlade i dugogodišnji funkcioner SNS i kum Novaka Staji─ça. Mehanizam je slede─çi. Prvo košta informacija da mo┼żete na nekom slobodnom dr┼żavnom zemljištu da zabodete kolac. Onda se posebno pla─ça da po─Źnete da gradite bez da vas iko dira. Posebno pla─çate ubrzanu proceduru za potrebnu dokumentaciju, kao i za nediranje dok taj posao traje i na kraju samu legalizaciju“.





Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE