Obrenovac, 19.08.2022

POTREBNA POBOLJŠANJA


Izvor: Tanjug/nova.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 26.09.2021.
Venecijanska komisija o Nacrtu zakona o referendumu

Foto:Nemanja Jovanovi─ç/Nova.rs


Venecijanska komisija ocenila je novi Nacrt zakona o referendumu u Srbiji kao "pozitivnu inicijativu", ali "donetu u ┼żurbi" i pozvala na "potrebna poboljšanja", saopšteno je u Savetu Evrope.

U hitnom mišljenju Venecijanske Komisije o Nacrtu zakona o referendumu i narodnoj inicijativi navodi se da treba pozdraviti nastojanja srpskih vlasti da usklade zakonodavstvo sa me─Ĺunarodnim standardima, ali da je za ┼żaljenje to što je revizija Zakona o referendumu po─Źela tek pred ustavni referendum.

Venecijanska komisija preporu─Źuje odr┼żavanje slede─çeg referenduma „dovoljno kasno kako bi revidirani Zakon na njega zaista bio primenjiv“, a da izmene treba usvojiti „širokim konsenzusom“ i uzimaju─çi u obzir javne konsultacije sa svim relevantnim akterima.

U mišeljenju Venecijanske komisije navodi se da amandmani na Zakon uklju─Źuju nekoliko pozitivnih elemenata, poput ukidanja kvoruma za valjanost referenduma, regulisanje mogu─çnosti da Skupština zauzme stav o pitanju koje je izneto na referendum, kao i obavezu pru┼żanja gra─Ĺanima objektivnih informacija o referendumskom pitanju.

Kada su u pitanju potrebna poboljšanja Zakona o referendumu, Venecijanska komisija preporu─Źuje jasno definisanje razli─Źitih vrsta referenduma i odredbi koje se na njih primenjuju; definsianje pitanja koja se mogu, a koja ne mogu izneti na referendum; hijerarhijski rang odredbi podnetih na referendum i dejstvo zahteva za referendum na va┼że─çe zakonodavstvo.

Preporu─Źuje se preispitivanje predloga o proširenju bira─Źkog prava na vlasnike nekretnina, ukidanje nadoknade za autentifikaciju potpisa, obezbe─Ĺivanje prava i razumnih rokova za ┼żalbe svim glasa─Źima, kao i obezbe─Ĺivanje jednakih uslove za radio i televizijsko oglašavanje privatnih i javnih masovnih medija.

Venecijanska komisija preporu─Źuje i preispitivanje sastava izborne administracije kako bi se osigurala njena nezavisnost revizijom relevantnih zakonskih tekstova.

Druge preporuke Venecijanske komisije uklju─Źuju ponovno razmatranje ograni─Źenja u pogledu prirode subjekata koji mogu voditi izborne kampanje i finansiranja takvih kampanja; produ┼żenje roka izme─Ĺu odluke o raspisivanju referenduma i glasanja i ograni─Źavanje diskrecionog koriš─çenja mogu─çnosti Skupštine da smanji ovaj rok, posebno za ustavne referendume.

Tako─Ĺe se preporu─Źuje ubla┼żavanje zahteva za prikupljanje potpisa za narodne inicijative.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE