Obrenovac, 09.06.2023

NACIONALNI KONVENT O EU


Izvor: N1/Lokalne novine | Obrenovac, 26.10.2021.
Izveštaj EK manje oštar od prethodnih

Foto:EPA-EFE/OLIVIER HOSLET


Predstavnici Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) smatraju da je ovogodišnji izveštaj Evropske komisije o Srbiji manje oštar od prethodnih i da je kao takav dobar motiv za Srbiju da ubrza proces evropskih integracija, navodi se u saopštenju NKEU.

Ambasador EU u Srbiji Emanuele ┼Żiofre uru─Źio je u sredu 21. oktobra NKEU izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, dok je koordinatorka Konventa Nataša Dragojlovi─ç ambasadoru uru─Źila Knjigu preporuka kao glavni proizvod monitoring aktivnosti Konventa.

┼Żiofre je ponovio na sastanku da izveštaj predstavlja iskrenu i ─Źinjeni─Źnu ocenu napora Srbije u evrointegracijama i da daje smernice za dalje akcije i zahvalio akterima civilnog društva što su doprineli izveštaju svojim uvidima i ocenama.

Civilno društvo mora da ima klju─Źnu ulogu u demokratskom društvu i va┼żno je kako bi se teme evrointegracija odr┼żale visoko na agendi, rekao je ┼Żiofre.

Nacionalni konvent o EU ne samo da ima va┼żnu ulogu javnog nadzora ve─ç tako─Ĺe daje suštinsku analizu svih pitanja u pregovara─Źkim poglavljima, analizu koja je od velike koristi i vladi Srbije i institucijama Evropske unije, uklju─Źuju─çi Delegaciju EU, dodao je ┼Żiofre.

On je poru─Źio da Srbija treba da nastavi i da ubrza i produbi reforme koje se ti─Źu nezavisnosti pravosu─Ĺa, borbe protiv korupcije, slobode medija, procesuiranja ratnih zlo─Źina pred doma─çim sudovima i borbe protiv organizovanog kriminala.

Napredak Srbije u oblasti vladavine prava i normalizaciji odnosa sa Kosovom klju─Źan je i odredi─çe ukupan tempo pregovora o pristupanju, zaklju─Źio je ┼Żiofre.

Koordinatori radnih grupa NKEU osvrnuli su se na izveštaj iz ugla poglavlja koja prate i predstavili su stavove radnih grupa u pogledu vladavine prava, politi─Źkih kriterijuma, ekonomije i odr┼żivog razvoja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE