Obrenovac, 20.08.2022

IZ DRUGOG UGLA


Izvor: Alo.rs/informer/Lokalne novine | Obrenovac, 27.07.2021.
Pojavio se kompletan izveštaj Grajfove komisije!

Foto:EPA-EFE/ FEHIM DEMIR


Stru─Źnjaci naglašavaju i da nalazi Haškog suda o navodnom genocidu u Srebrenici sasvim sigurno 'ne─çe izdr┼żati sud vremena'.

Nezavisna me─Ĺunarodna komisija, na ─Źelu sa uglednim izraelskim istori─Źarem, profesorom na brojnim svetskim univerzitetima Gideonom Grajfom, definitivno je utvrdila da se u Srebrenici nije dogodio genocid.

Komisija sa─Źinjena od najuva┼żenijih me─Ĺunarodnih eksperata konstatovala je da je velika la┼ż tvrdnja da je u Srebrenici pobijeno oko 8.000 muslimana. Istina je, kako se navodi u ovom izveštaju, da je jula 1995. u Srebrenici streljano od 2.500 do 3.000 ljudi, što jeste ratni zlo─Źin, ali nikako ne i genocid.

Hag nije u pravu

U detaljnom izveštaju na ukupno 973 strane navodi se da je do sada bilo prihva─çeno tuma─Źenje prema kome ubistvo 8.000 muslimanskih muškaraca nalikuje genocidnim zlo─Źinima, ali da to nikako nije istina.

'Zlo─Źin takve prirode nije se dogodio. Nalazimo da je 28. divizija Armije BiH unutar Srebrenice formirala vojnu kolonu sa više od 12.000 vojnika, koja se probijala kroz formacije srpske vojske i krenula prema muslimanskoj teritoriji. Napadi na ovu kolonu, koji su prouzrokovali smrt pribli┼żno ─Źetiri do pet hiljada pripadnika 28. divizije Armije BiH, mogu se smatrati legitimnim akcijama.

Me─Ĺutim, pogubljenje 2.500-3.000 vojnih zatvorenika, uklju─Źuju─çi nekoliko stotina muških civila iz baze Poto─Źari, nekoliko stotina razmenjenih vojnika, predstavlja ratni zlo─Źin, ali ne i genocid', navodi se u zaklju─Źcima komisije, ─Źiji je pun naziv Nezavisna me─Ĺunarodna komisija za istra┼żivanje stradanja svih naroda u srebreni─Źkoj regiji u periodu od 1992-1995. godine.

Stru─Źnjaci naglašavaju i da nalazi Haškog suda o navodnom genocidu u Srebrenici sasvim sigurno 'ne─çe izdr┼żati sud vremena'.

'Zlo─Źini u Srebrenici ne mogu se smatrati genocidom prema odredbi ─îlana VIa Rimskog statuta, u kombinaciji s obrazlo┼żenjem da se takvo ponašanje mora dogoditi u kontekstu obrasca sli─Źnih postupaka usmerenih protiv te grupe ili da je to ponašanje samo po sebi moglo prouzrokovati takvo uništenje.

Od presudnog zna─Źaja za prevenciju budu─çih genocida jeste da se taj pojam ne sme razvodniti. Ako bi se taj termin tako olako koristio, kao u slu─Źaju doga─Ĺaja u Srebrenici tokom jula 1995, postao bi besmislen', piše u izveštaju.

Profesor Gideon Grajf, govore─çi u ovom izveštaju, naglašava da se u Srebrenici nikako nije desio nikakav genocid.

- Pripadam starom narodu nad kojim je izvršen genocid, najve─çi u istoriji ─Źove─Źanstva, i meni niko ne treba to da objašnjava. Ali navedeni doga─Ĺaji u Srebrenici nisu genocid. I to nije samo naše mišljenje, mi smo to dokazali! Dakle, nije se radilo o genocidu, a ako neko koristi taj termin, treba ga izbrisati iz ozbiljne istorijske nauke - rekao je Grajf.

Ori─ç još bez kazne

Na─Źelnik opštine Srebrenica Mladen Gruji─Źi─ç ocenjuje da ovaj izveštaj definitivno potvr─Ĺuje ono što Srbi tvrde godinama.

- Nezavisna me─Ĺunarodna komisija potvrdila je da u Srebrenici nije bilo genocida, ve─ç teškog zlo─Źina. La┼ż o navodnom genocidu ve─ç dugo se forsira, a to ne vodi nikuda. Niko ne spori da je u Srebrenici u─Źinjen zlo─Źin, ali strašnih zlo─Źina je bilo i nad Srbima i mi o─Źekujemo da se to jasno i glasno ka┼że. Za te zlo─Źine u Srebrenici, Bratuncu, Zvorniku, Mili─çima, Vlasenici, koje su po─Źinile jedinice pod komandom Nasera Ori─ça, niko i nikada nije odgovarao. To je nedopustivo! - isti─Źe Gruji─Źi─ç.

Ko su ─Źlanovi komisije

Gideon Grajf, izraelski istori─Źar i stru─Źnjak za Holokaust
Valter Manušek, profesor iz Austrije
Markus Kolbah, jedan od vode─çih advokata u Nema─Źkoj, radio na su─Ĺenjima nema─Źkim nacistima
Adarnele Šinaba, stru─Źnjak za istra┼żivanje zlo─Źina iz Nigerije
Marija ─Éuri─ç, profesor i vode─çi stru─Źnjak u forenzi─Źkim istra┼żivanjima
Rod┼żer Bajard, svetski poznat stru─Źnjak za forenzi─Źka istra┼żivanja
Juki Osaf, profesor iz Japana koji je prou─Źavao sukob u Srebrenici
Stiven Mejer, profesor
Lorens Fren─Ź, profesor
─Éuzepe Zakarija, medijski stru─Źnjak i novinar (preminuo pre završetka izveštaja)

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE