Obrenovac, 02.07.2022

NEKA PEVA OVA KU─ćA


Izvor: nova.rs/N1/Lokalne novine | Obrenovac, 27.11.2021.
Skupština Srbije usvojila Zakon o eksproprijaciji

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs


Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji ─Źije povla─Źenje je prethodnih dana tra┼żio deo javnosti, jer smatra da se njime legalizuju prisilno otimanje imovine ljudi koji su se našli na putu dr┼żavnim projektima.

Za izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji glasalo je 159 od 161 poslanika koji su prisustvovali sednici parlamenta, dok se dvoje nije izjasnilo.

Izmenama Zakona se utvr─Ĺuje da predmet eksproprijacije mogu da budu nepokretnosti u svim oblicima svojine, kao i da su svi postupci koji se vode u skladu sa ovim Zakonom hitni, imaju─çi u vidu da se pokre─çu i vode u javnom interesu, prenosi N1.

„Nepokretnosti u privatnoj, zadru┼żnoj ili javnoj svojini se mogu eksproprisati ili se svojina na njima mo┼że ograni─Źiti samo u javnom interesu utvr─Ĺenom na osnovu zakona, uz naknadu koja ne mo┼że biti ni┼ża od tr┼żišne“, navodi se u Zakonu.

Zakonom su odre─Ĺeni kra─çi rokovi za postupanje organa uprave u cilju br┼żeg i efikasnijeg sprovo─Ĺenja postupka eksproprijacije.

Zakonom je utvr─Ĺena obaveza korisnika eksproprijacije da, pre rušenja zgrade, obezbedi zakupcu stana u društvenoj ili dr┼żavnoj svojini, odnosno javnoj svojini na neodre─Ĺeno vreme, odnosno nosiocu stanarskog prava u eksproprisanoj stambenoj zgradi ili stanu kao posebnom delu zgrade, koriš─çenje drugog odgovaraju─çeg stana u javnoj svojini sa pravima zakupca na neodre─Ĺeno vreme.

Podsetimo, protivnici usvajanja izmena tog zakona smatraju da je nedopustivo da Vlada Srbije dobije diskreciono pravo da netransparentno, bez unapred propisanih kriterijuma, proglašava projekte od posebnog zna─Źaja, i da to postaje osnov za eksproprijaciju po hitnom postupku bilo ─Źije imovine.

U sredu je u Beogradu odr┼żan i masovni protest protiv izmena zakona o referendumu i eksproprijaciji.

Organizatori protesta su tada najavili i da ─çe, ukoliko Skupština donese izmene tih zakona, pozvati gra─Ĺane na blokadu upozorenja – da na sat vremena blokiraju deo auto-puta.

Pokret Ekološki ustanak danas je najavio blokadu puteva u ─Źitavoj Srbiji u subotu, 27. novembra u 14 ─Źasova.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE