Obrenovac, 09.06.2023

SAMO DEMOKRATSKI


Izvor: N1/Beta/Lokalne novine | Obrenovac, 27.12.2021.
BIRODI pozvao EU posrednike da podr┼że izmene Zakona o izboru narodnih poslanika

Foto:N1


Biro za društvena istra┼żivanja pozvao je EU posrednike u dijalogu o izbornim uslovima u Srbiji da podr┼że izmene dva ─Źlana Nacrta Zakona o izboru narodnih poslanika koje je predlo┼żio civilni sektor, kojima se predvi─Ĺa da ─Źlanove skupštinskog Nadzornog odbora biraju univerziteti, relevantna strukovna udru┼żenja i nevladine organizacije koje nadziru izborni proces.

BIRODI je ukazao da bi time izborni proces nadgledalo skupštinsko telo sastavljeno od stru─Źnih i nezavisnih ─Źlanova, umesto „komesarskog tela sastavljenog od ─Źlanova koji su imenovale stranke-u─Źesnice u izbornom procesu i ─Źlanova Saveta REM-a, kojeg treba da nadzire Privremeno telo“, ─Źime se stvara eti─Źki sukob interesa, ako ne i zakonski.

Prema oceni BIRODI-ja usvajanjem dva ─Źlana zakona koja se odnose na na─Źin izbora ─Źlanova skupštinskog Nadzornog odbora, regulatorni okvir za izbore dobio bi na integritetu i bio vra─çen u zakonski okvir, tj. pod okrilje Skupštine Srbije i njene nadzorne funkcije.

U svom predlogu, BIRODI zahteva da Nadzorni odbor ima nadle┼żost pra─çenja primene Zakona o zaštiti uzbunjiva─Źa tokom izbornog procesa kako bi se spre─Źili pritisci na bira─Źe, a takoje predla┼że i da Nadzorni odbor usvoji Izborni kodeks, kojim bi bila popisana dozvoljena i nezadovoljena ponašanja u─Źesnika u izbornom procesu, kako bi se zaštitio integritet izbornog procesa.

"Pozivamo EU posrednike da jasnim i glasnim zagovaranjem nazna─Źenih promena spasu integritet svog anga┼żovanja, jer su rešenjem kojim su uveli u pravni poredak Privremeno telo za pra─çenje medija tokom izbora doveli u pitanje ne samo pravnu sigurnost u Srbiji, ve─ç su doveli u pitanje svoj stru─Źni integritet i integritet Evropskog parlamenta, a time i sliku o posve─çenosti EU u demokratizaciji Srbije", navodi se u saopštenju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE