Obrenovac, 11.08.2022

U SREDU JE SVE


Izvor: N1 Beograd/24 sata.hr/Lokalne novine | Obrenovac, 28.09.2021.
Ursula von der Lajen u sredu sa Vu─Źi─çem u Beogradu, Petkovi─ç i Bislimi u Briselu

Foto:AP Photo/Virginia Mayo, Pool


Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u sredu ─çe se u Beogradu sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vu─Źi─çem, a u ─Źetvrtak i sa premijerkom Anom Brnabi─ç, najavljeno je u Briselu.

U ─Źetvrtak ujutru zajedno sa predsednikom Vu─Źi─çem fon der Lajen ─çe u─Źestvovati u pokretanju projekta na ┼żelezni─Źkom koridoru 10.

Planirano je da predsednica EK prisustvuje i potpisivanja ugovora za rehabilitaciju deonice na Autoputu mira ( Niš -Priština) koji se radi uz finasijsku podršku EU.

Pred sastanke u Beogradu Ursula fon der Lajen ─çe u Prištini razgovarati sa Aljbinom Kurtijem i Vljosom Osmani, a zatim u Podgorici sa Milom Ðukanovi─çem i Zdravkom Krivokapi─çem.

”Predsednica Evropske komisije ─çe tokom posete izraziti svoju posve─çenost regionu i njjegovoj evropskoj budu─çosti. Sa liderima ─çe razgovarati o politi─Źkoj i regionalnoj situaciji”, najavljeno je u Komisiji.

Na pitanje da li ─çe fon der Lajen u Beogradu, Prištini, ali i eventualno Tirani razgovarati o rešavanju trenutne krize na KiM, u EK naglašavaju da je pozicija EU ”jasna” kada se tra┼żi „deesakalacija i nastavak dijaloga”.

U Briselu dodaju da ovu posetu vide i kao pripremu za predstoje─çi samit EU Zapadni Balkna koji bi 6. oktobra trebalo da bude odr┼żan u Sloveniji.

Ursula fon der Lajen zvani─Źnu posetu Zapadnom Balkanu po─Źinje 28. septembra posetom Tirani i Skoplju, a nakon Beograda obilazak regiona završava u ─Źetvrtak u BiH gde ─çe zajedno sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovi─çem i predsedavaju─çim Savetom ministara Zoranom Tegeltijom prisustvovat sve─Źanom otvaranju mosta Svilaj koji povezuje Hrvatsku i BiH, a sasta─çe se i s ─Źlanovima Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Portprol EU Peter Stano potvrdio je da ─çe se glavnini pregovaraci Beograda i Prištine, Petar Petkovi─ç i Besnik Bislimi sastati u sredu, 29. septembra, u Briselu.

Prethodno je Stano naglasio da ─çe ”prvi pozitivan korak” u rešavanju trenutne situacije na KiM biti dolazak glavnih pregovara─Źa u Brisel.

”Oni ─çe iskoristili platformu dijaloga da razmotre put napred što zna─Źi deesaklacu situacije, jer ono što se trenutno dešava nije dobro ni za narod na Kosovu, u Srbiji, ali i u regionu”, poru─Źio je Stano.

Šef diplomatije EU, ┼Żozep Borelj u ju─Źerašnjem saopštenju najavio je sastanak glavnih regovara─Źa uz o─Źekivanje da je od klju─Źne va┼żnosti da oni do─Ĺu ”sa mandatom da razgovaraju o daljem putu i prona─Ĺu odr┼żiva rešenja koja su u interesu gra─Ĺana”.

Peter Stano je danas ocenio da ”dijalog Beograda i Prištine nije propao” kao i da EU veruje da ─çe na kraju ”biti mogu─çe da se obe strane dogovore” oko rešenja kako za trenutnu krizu na KiM tako i sveubuhvatnog rešenja o normalzaciji odnosa.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE