Obrenovac, 07.06.2023

ONI O NJIMA


Izvor: nova.rs/DW/Lokalne novine | Obrenovac, 28.12.2021.
O─Źigledno nekompetentan kadar vladaju─çe SNS

Foto:Filip Krain─Źani─ç/Nova.rs


Iako Srbija kupuje ruski gas po povlašc╠üenoj ceni, zemlja se bori s nestašicom energije. Poseban problem je to što EPS vodi nekompetentan i strana─Źki imenovan kadar, piše "Frankfurter rundšau".

„U stvari, pomoc╠ü Vu─Źi─çu u izbornoj kampanji, koja je uveliko iskorišc╠üena u propagandne svrhe, dolazi neposredno pre po─Źetka superizborne godine u Srbiji. Jer, opozicija u Beogradu sve više pritiska Vu─Źi─ça i ─Źini se da promena vlasti u prestonici nije nemogu─ça“, ocenjuje se u tekstu.

Me─Ĺutim, uprkos popustu na cenu gasa iz bratske dr┼żave, rusofilskog kandidata za ulazak u EU mu─Źi sve vec╠üa potreba za energijom, ukazuje se u tekstu dopisnika iz Beograda Tomasa Rozera.

"Za uvoz struje, ali i onih koli─Źina gasa koje premašuju dogovorenih šest miliona kubnih metara dnevno, Srbija mora da plati astronomski visoke, tr┼żišne cene. Samo za ─Źetiri dana nakon prvog snega, EPS je na ra─Źun poreskih obveznika na uvoz struje potrošio 40 miliona evra – to je 30 odsto prošlogodišnjeg profita te kompanije", navodi se u tekstu.

Nema─Źki list ocenjuje da za pogoršanje situacije u energetskom sektoru Srbije nisu odgovorne samo "potpuno zastarele elektrane na lignit", vec╠ü i "o─Źigledno nekompetentan kadar vladaju─çe stranke" koji je imenovan na ─Źelo Elektroprivrede Srbije. Podse─ça se da je prvi sneg zatekao EPS "potpuno nespremnog", da su 12. decembra u Obrenovcu otkazali blokovi Termoelektrane "Nikola Tesla", da je u isto vreme podzemno skladište gasa u Banatskom Dvoru bilo prazno i da je, povrh svega, više od 2.000 trafo-stanica bilo paralisano jer su mnogi dalekovodi zbog snega bili u prekidu.

"I uprkos naglom porastu uvoza elektri─Źne energije, oko 136.000 domac╠üinstava danima je bilo isklju─Źeno iz sistema snabdevanja elektri─Źnom energijom. Svemoc╠üni šef dr┼żave Aleksandar Vu─Źic╠ü govorio je o ’potpunom kolapsu’ energetskog sektora, premijerka Ana Brnabic╠ü je pomalo bespomoc╠üno pominjala moguc╠ünosti ’sabota┼że’, a ’loše rukovodstvo’ EPS-a za debakl je okrivilo ministarku energetike i rudarstva Zoranu Mihajlovic╠ü. Menad┼żer EPS-a Milorad Gr─Źic╠ü brzo je prebacio odgovornost sa sebe i smenio ─Źetvoricu sebi podre─Ĺenih rukovodilaca", piše Frankfurter rundšau.

Vršioci du┼żnosti

U tekstu se prenosi i izjava bivšeg direktora rudnika "Kolubara" Slobodana ─Éeri─ça koji je za nedeljnik "Vreme" ocenio da taj rudnik sada vode "nekompetentni ljudi" i podse─ça da je "i u vreme socijalizma rudnik kontrolisala ’partija’, ali su bar u svakodnevnom radu glavnu re─Ź vodili ’stru─Źnjaci i pravi in┼żenjeri’."

"Danas se u Srbiji, de fakto jednopartijskoj dr┼żavi, to teško više mo┼że rec╠üi", piše nema─Źki list.

"Od dolaska SNS na vlast 2012. godine, dobro plac╠üena radna mesta u vrhu dr┼żavnih preduzec╠üa sve se manje popunjavaju preko javnih konkursa. Umesto toga, ’vršioce du┼żnosti’ šefova direktno imenuje vlada, a ─Źesto su to zaslu┼żni ─Źlanovi stranke ili ljudi iz neposrednog okru┼żenja predsednika, odnosno nekih drugih va┼żnih li─Źnosti", piše Frankfurter rundšau.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE