Obrenovac, 11.08.2022

DA SE I TAJ GLAS ─îUJE


Izvor: nova.rs/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 29.10.2021.
Eskobar: Vu─Źi─ç ima podr┼íku Amerike sve dok je na evropskom putu

Foto:rtv.rs


Zamenik pomo─çnika sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja Stajt departmenta Gabrijel Eskobar izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vu─Źi─ç ima podršku SAD dokle god nastavlja da ide evropskim putem, piše Blic.

„Naš odnos sa Srbijom nije ni dobar ni loš, komplikovan je. Nadam se da ─çe ovo „partnerstvo u razvoju“, koje imamo sa Srbijom, mo─çi da pomogne stabilnosti u regionu“, kazao je Eskobar, odgovaraju─çi na pitanje da li je Srbija destabilizuju─çi faktor u regionu, a prenosi Blic.

Bajdenov ─Źovek za Balkan, Eskobar, izjavio je za Al D┼żaziru Balkans da odnos Amerike i Srbije nije ni dobar ni loš, ve─ç komplikovan.

„Nadam se da ─çe ovo „partnerstvo u razvoju“, koje imamo sa Srbijom, mo─çi da pomogne stabilnosti u regionu“, kazao je Eskobar, odgovaraju─çi na pitanje da li je Srbija destabilizuju─çi faktor u regionu.

Otvoriti ve─çi prostor za dijalog sa civilnim društvom

On je na 11. Bezbednosnom forumu naveo da „Sjedinjene dr┼żave nemaju u planu da biraju lidere na Balkanu“.

„Ne ┼żelim da razo─Źaram neke, ali sankcije ne─çe biti naš glavni alat, to nije rešenje za Balkan. Rešenje su izbori i motivisanje gra─Ĺana i javnosti da u─Źestvuje u politi─Źkom prostoru. Mora da se otvori ve─çi prostor za dijalog sa civilnim društvom. Bez obzira da li politi─Źari razumeju moje poruke, verujem da ih javnost razume“, rekao je Eskobar.

Eskobar, koji obavlja i funkciju specijalnog izaslanika Sjedinjenih Dr┼żava za to podru─Źje, u─Źestvuje u sesiji koju organizuje pododbor za Evropu, energetiku, ┼żivotnu sredinu i visoke tehnologije.

Telo broji 20 ─Źlanova od kojih je 11 iz redova Demokratske, a devet Republikanske partije.

Uo─Źi pretresa Eskobar se javnosti obratio u utorak preko video linka i to u─Źesnicima Jedanaestog beogradskog bezbednosnog foruma – organizovanog u Srbiji.

┼Żelja SAD da Zapadni Balkan postane deo EU

Mnogi gledaju na Zapadni Balkan kroz prizmu devedesetih godina, dok Vašington to ─Źini kroz prizmu 21. veka“, bila je jedna od poruka specijalnog ameri─Źkog izaslanika.

„┼Żelja Sjedinjenih Dr┼żava je da svih šest zemalja regiona postanu ─Źlanice Evropske unije. To su evropske zemlje, me─Ĺu kojima su neke ostvarile ogroman napredak i njihovo priklju─Źenje EU ne bi predstavljalo opasnost za postoje─çe ─Źlanice Unije, ve─ç veliku priliku“, poru─Źio je Eskobar u uklju─Źenju putem video linka.

Kao jedan od najve─çih izazova Eskobar je naveo razgovore politi─Źara o problemima iz devedesetih godina – mada je, kako je ukazao, trebalo odavno da budu rešeni.

„Odgovor na pitanje da li ─çe se pojaviti ljudi sa vizijom ekonomskog napretka ili ─çe se nastaviti razgovori o devedesetim godinama je izbor naroda, a ne spoljnih aktera. Mogu─çe je da SAD uvedu sankcije, ali ako se to dogodi, ne radi se o glavnom oru─Ĺu, niti o rešenju”, rekao je Eskobar konstatuju─çi da u Srbiji postoji povezanost ekonomskih prihoda sa partijama, kao i da je Ministarstvo finansija, kako se izrazio, sprovelo kontrolu nevladinih organizacija.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE