Obrenovac, 13.08.2022

NOVI DOKUMET EU


Izvor: nova.rs/Tanjug/Lokalne novine | Obrenovac, 31.05.2021.
Ove godine mogu─ç kona─Źni sporazum BG i PR

Foto:kossev.info


U internom radnom dokumentu Evropske slu┼żbe za spoljne poslove govori se o mogu─çnosti postizanja sveobuhvatnog i pravno obavezuju─çeg kona─Źnog sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine u 2021.

Ovaj dokument sa─Źinjen je nakon nedavne ve─Źere šefa diplomatije EU ┼Żozepa Borelja sa liderima Zapadnog Balkana, prenosi prištinski portal Demokracia.com.

„Nakon slovena─Źkog predsedavanja Savetom EU u 2021. godini postoji mogu─çnost za postizanje pravno obavezuju─çeg sporazuma za normalizaciju odnosa izme─Ĺu Prištine i Beograda kroz dijalog“, navodi se u dokumentu EEAS.

Dodaje se da je „slovena─Źko politi─Źko nasle─Ĺe na Zapadnom Balkanu sveukupno pozitivno i dobro prihva─çeno od svih strana“ kao i da je namera „non-pejpera“ koji se dovodi u vezu sa Slovenijom da se naruši imid┼ż Slovenije uo─Źi predsedavanja u EU.

Tako─Ĺe je u dokumentu navedeno da EU poziva premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da bude posve─çen pregovara─Źkom procesu i dijalogu, kao i da izbegne kašnjenja koja mogu nastati kao rezultat lokalnih izbora u pokrajini koji ─çe biti odr┼żani na jesen.

„Va┼żno je da ovom prilikom zemlje EU podr┼że Laj─Źakov dnevni red i podstaknu Kurtija da nastavi dijalog bez odlaganja“, naglašava se, izme─Ĺu ostalog, u dokumentu.

U dokumentu u koji je prištinski portal Demokracia.com imao uvid navodi se i da treba izvršiti politi─Źki pritisak na odre─Ĺene politi─Źke krugove i opoziciju u Prištini da olakšaju budu─çe sporazume i podr┼że postizanje istorijskog kompromisa izme─Ĺu Prištine i Beograda.

“Kurti je govorio o politi─Źkoj nespremnosti skupštine Kosova, koja bi mogla da izazove dugoro─Źnu politi─Źku nestabilnost ─Źak i unutar njegove parlamentarne grupe“, navodi se u radnom dokumentu EEAS i dodaje da ─çe te unutrašnje komplikacije biti rešene novim scenarijima, kao što je širenje vladaju─çe koalicije u cilju politi─Źke podrške.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE