Obrenovac, 02.07.2022

VLADAVINA PRAVA I EKOLOŠKI STANDARDI


Izvor: N1/Beta/Lokalne novine | Obrenovac, 31.12.2021.
Nema─Źko ministarstvo bi moglo da usvoji novi pristup Zapadnom Balkanu

Foto:Shutterstock


Ministarstvo spoljnih poslova Nema─Źke moglo bi da usvoji novi pristup Zapadnom Balkanu u kome bi ve─çi zna─Źaj dobila pitanja povezana sa vladavinom prava i ekološkim standardima, smatraju u Fondaciji Hajnrih Bel u Beogradu.

Direktor kancelarije Fondacije u Beogradu Simon Ilse, u tekstu uz novogodišnju ─Źestitku, osvrnuo se na nedavne doga─Ĺaje koji ─çe se pokazati va┼żnim u idu─çoj godini, u regionu i šire.

U vezi izbora nove nema─Źke vlade, Ilse je naveo da ─çe se posebno budno pratiti uloga Zelenih u povratku na pragmati─Źni pristup kreiranju politike, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

„U tom smislu, o─Źekujemo da bi Savezno ministarstvo spoljnih poslova moglo da usvoji novi pristup regionu Zapadnog Balkana, mnogo više fokusiran na pitanja povezana sa vladavinom prava i ekološkim standardima“, napisao je Ilse.

Kako je naveo, nedavni dogadjaji razlog su za brigu oko vladavine prava u Srbiji, posebno kada je re─Ź o zaštiti ┼żivotne sredine.

"Predlo┼żeni rudnik litijuma Rio Tinta u zapadnoj Srbiji izazvao je proteste širom zemlje koji su rezultirali ustpucima, ali mnoge druge borbe još traju", napisao je direktor kancelarije Fondacije Hajnrih Bel u Beogradu.

Kada je re─Ź o suo─Źavanju sa prošloš─çu, Ilse se osvrnuo na mural osudjenom ratnom zlo─Źincu Ratku Mladi─çu u centru Beograda koji je ponovo ukazao na uzdr┼żanost srpskih vlasti da se time pozabave i kazne odgovorne.

Umesto toga, napisao je Ilse, vlasti su izabrale da pre─çutno podr┼że desni─Źarske elemente društva koji negiraju genocid, ─Źime se dodatno destabilizuje region.

U takvoj atmosferi, kako je dodao, slede referendum o promeni Ustava radi ja─Źanja nezavisnosti pravosudja u januaru, kao i predsedni─Źki, parlamentarni i izbori za Beograd u aprilu.

U Crnoj Gori, pše Ilse dalje, podele u društvu se samo produbljuju a nestabilnost vlade je poja─Źana poslednjih nedelja.

"Ipak, uvereni smo da ─çe gradjanska i proevropska Crna Gora pobediti", naveo je Ilse.

On se osvrnuo i na energetsku krizu u regionu, na poverenje javnosti u medicinske autoritete u vreme pandemije, kao i ─Źinjenicu da se mere protiv pandemije slabo primenjuju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE