Obrenovac, 29.11.2021

GDE SU I ŠTA RADE 'SAMOSTALCI'?


Izvor: Politika,Lokalne novine | Obrenovac, 01.04.2019.
Samostalnih poslanika u Skupštini Srbije ima za tri poslanička kluba

Foto:Tanjug/Oksana Toskić
Skupština Srbije, posle najnovijih pregrupisavanja, ima 15 poslaničkih klubova, a polovina ih je tehničke prirode. Sastavljeni su od pripadnika različitih stranaka, a razlog je – obezbeđivanje privilegija koje ovakvo grupisanje omogućava. U parlamentu postoji i „rezervoar” za još tri kluba, budući da 15 poslanika deluje samostalno, a da je za poslaničku grupu potrebno pet. Međutim, većina „samostalaca” bila je već član nekog kluba, ili više njih i, mada se svi trude da nekako prikupe pet neophodnih članova zbog pogodnosti koje grupisanje daje, čini se da će teško doći do toga. Baš zbog njihove parlamentarne „istorije” u ovom sazivu.

„Samostalaca” je u parlamentu u svim sazivima uvek bilo, ali uvek je to bio mali broj, upravo zato što je njihov rad prilično ograničen, pre svega što se tiče učešća u raspravi. Poslaničke grupe učestvuju u raspodeli vremena za raspravu, a „samostalci” do skupštinskog mikrofona mogu da stignu, u načelnoj raspravi, tako što će međusobnim dogovorom odrediti najviše tri diskutanta, koji imaju pravo da govore svako po jednom, do pet minuta. Ako se dogovor ne postigne, pravo da govore po jednom, do pet minuta, imaju tri poslanika koja se prvo prijave za reč. Po istom principu samostalni poslanici mogu da učestvuju i u raspravi u pojedinostima, s tim što sebi mogu da pribave dodatno vreme, ukoliko podnesu amandmane, što su, na primer, u prethodnom skupštinskom sazivu vrlo vešto koristili tadašnji poslanici Nove stranke Zoran Živković i Vladimir Pavićević. Isti princip važi i za postavljanje pitanja vladi poslednjeg četvrtka u mesecu i utorkom i četvrtkom na početku sednice parlamenta.

Samostalni poslanici ne mogu biti članovi skupštinskih odbora, mogu da prisustvuju sednici, da diskutuju, ali tek kad svoje pravo da govore iskoriste članovi odbora, a ne učestvuju u glasanju. Oni, takođe, ne mogu biti članovi skupštinskih delegacija. Dakle, vrlo im je sužen prostor delovanja i to je razlog što se svi trude da na bilo koji način skupe pet poslanika kako bi formirali klub, jer, između ostalog, dobijaju mesto u skupštinskom kolegijumu, koji čine šefovi poslaničkih grupa, učestvuju u raspodeli vremena za diskusiju, a šef poslaničke grupe ima dodatnih 20 minuta za diskusiju po svakoj tački dnevnog reda.

Zašto je, uprkos svim navedenim pogodnostima i težnjama, teško da sadašnjih 15 „samostalaca” udruži snage, razumljivo je kad se pogleda ko se sve tu našao. Samo dvojica poslanika su od početka funkcionisali samostalno, Muamer Zukorlić, lider SPP-a i njegov stranački kolega Jahja Ferhatović, koji su u parlament i ušli na sopstvenoj listi. Zukorlić je više puta pokušavao da udruži snage s nekim kolegama, bilo je i nekih razgovora, ali on nije želeo da sklapa dogovore sa nekim s kim nema ništa zajedničko. A, kako je onda uspeo, ne samo da postane član, već i predsednik Odbora za obrazovanje – pa tako što je ta mesta, kao deo vladajuće koalicije, dobio na kvoti SNS-a.

Goran Čabradi (ZES), koji je samostalno ušao u parlament, bio je u poslaničkom klubu sa LSV-om, ali kada je Marinika Tepić napustila LSV i on je raskinuo dogovor sa Nenadom Čankom, prešao u „samostalce”, a ostala tri poslanika LSV-a u klub LDP–SDA.

Među „samostalcima” su dva poslanika DSS-a i jedan bivši poslanik DSS-a, četiri poslanika DJB-a, Miladin Ševarlić, koji je, kao nestranački poslanik, bio deo kluba Dveri, Dragan Jovanović, koji je napustio Novu Srbiju, kad je ona napustila koaliciju sa SNS-om na čijoj listi je ušla u parlament, a koji je osnovao svoju stranku –Bogata Srbija, Mladen Grujić, koji je, iz istih razloga napustio Novu Srbiju i Nada Kostić, koja je, zahvaljujući izbornom zakonu, postala poslanik, iako je i pre toga napustila DJB, na čijoj listi je izabrana.

U samostalne poslanike nedavno su se upisali Zoran Živković i Aleksandra Čabraja, ili, preciznije rečeno, njih su dojučerašnje kolege iz Kluba samostalnih poslanika tu „upisale”, zbog „nesuglasica” oko izbora Marinike Tepić za šefa. Ovom prilikom, KSP je iz „samostalaca” „ispisao” Anu Stevanović i Branislava Mihajlovića i upisao ih u svoje redove.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE