Obrenovac, 01.12.2021

AKCENAT JE NA STABILNOSTI ČITAVOG REGIONA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 03.04.2019.
Joksimović razgovarala sa poslanicima nemačkog Bundestaga

Foto:Tanjug
Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa poslanicima nemačkog Bundestaga Peterom Bajerom i Kristijanom Šmitom o planovima Srbije u procesu EI, reformama koje se sprovode, situaciji u regionu, bilateralnim odnosima i drugim temama.

Jadranka Joksimović obavestila je Bajera i Šmita o planovima u nastavku pristupanja, potvrdila je da je članstvo u EU straterški spoljno-politički prioritet Srbije i da je naša država jasno opredeljena da nastavi sa evropskim integracijama.

Zahvalila je Nemačkoj - kao strateškom partneru, na sveukupnoj pomoći u procesu pristupanja, koju potvrđuje podatak da je ta država u poslednjih 15 godina opredelila više od 1.8 milijarde evra bespovratnih sredstava za brojne razvojne projekte u našoj zemlji.

Ministarka je navela da Srbija, trenutno, ima 5 tehnički spremih poglavlja za otvaranje, da se radi i na pripremi novih, kao i da očekujemo da tokom predsedavanja Rumunije Savetom EU, otvorimo neka od njih.

Joksimovićeva je naglasila da je Srbija posvećena reformama, koje su ključni segment modernizacije države i društva.

Ukazala je da su za nastavak EI posebno značajne one u poglavljima 23 i 24 - pravosuđe, borba protiv kriminala i korupcije, manjinska prava, medijske slobode.

Ponovila je da je Vlada prihvatila i uvažila sve preporuke Venecijanske komisije oko Ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa i sprovela transparentan i inkluzivan proces javne debate.

Napomenula je da je i da je Vlada usvojila Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći kao i Zakon o zaštiti podataka ličnosti, da su u priremi Zakon o sprečavanju korupcije, Zakon o poreklu imovine i nova medijska strategija.

Ministarka je upoznala poslanike Bundestaga sa pozicijom Srbije o KiM. Naglasila je da dijalog može biti nastavljen nakon što Priština ukine odluku o uvođenju tarifa na robu iz Centralne Srbije, navodi se u saopštenju.

Akcentovala je da se zalažemo za održivo rešenje za Kosovo i Metohiju i upozorila da Priština - za 6 godina, nije ispunila ni jednu obavezu preuzetu iz Briselskog sporazuma, a od kojih je konstituisanje ZSO najvažnija.

Joksimović smatra da bi bilo veoma važno da svako rešenje, do koga se dođe kroz dijalog, bude podržano i od EU.

Peter Bajer i Kristijan Šmit rekli su da će Nemačka nastaviti da podržava EI Srbije i da će od značaja za otvaranje novih poglavlja biti napredak ostvaren u reformama i ispunjavanje kriterijuma. Očekuju i da će reforme, koje - kako su ocenili daju rezultate, biti nastavljene.

Nemački parlamentarci, posebno su istakli važnost ekonomskih reformi i stabilan makroekonomski ambijent. Ukazali su na ulogu koju Srbija ima u uspostavljanju regionalne stabilnosti i konstatovali da se Srbija potvrdila kao pouzdan partner EU.

Poslanici Bundestaga naglasili su da ispunjavanje preuzetih obaveza predstavlja način da dijalog Beograda i Prištine očuva kredibilitet i dovede do održivog rešenja. Na sastanku je ocenjeno da su odnosi dve države na visokom novou, da postoji obostrana opredeljenost za jačanje sveukupne saradnje i da je Nemačka značajan političko-ekonomski partner Srbije.

Sagovornici su se saglasili da SNS ima odličnu saradnju sa Hrišćansko-demokratskom unijom (CDU) i Hrišćansko-socijalnom unijom (CSU), čiji su Bajer (CDU) i Šmit (CSU) poslanici, u okviri Evropske narodne partije (EPP) kao i sa Konrad Adenauer fondacijom u Srbiji u čijoj je organizaciji i realizovana poseta parlamentaraca Bundestaga.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE