Obrenovac, 01.12.2021

BRNABIĆ SE SASTALA SA POSLANICOM BUNDESTAGA


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 05.12.2018.
Srpska premijerka upozorila da može doći do radikalizacije odnosa na Kosovu

Foto:Slobodan Miljević
Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić sastala se juče sa Renatom Alt, poslanicom nemačkog Bundestaga i članicom "Stranke slobodnih demokrata".

Brnabić je u razgovoru upozorila na sve veću opasnost od dodatne radikalizacije na Kosovu i Metohiji, kao i u celom regionu, zbog niza poteza koje je Priština povukla u poslednjih mesec dana - od odluke donete 6. novembra o uvođenju takse od 10% na sve proizvode iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine, preko odluke donete 21. novembra o dodatnom podizanju taksi na 100%, do najnovije najave, od 3. decembra, o formiranju tzv. "Vojske Kosova".

Brnabić je naglasila da sve ove odluke predstavljaju nedvosmisleno i grubo kršenje međunarodnih sporazuma i ugovora, kao što je CEFTA sporazum i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Briselski sporazum, pa čak i Ustav tzv. "Republike Kosovo".

- Srbija će čuvati mir i stabilnost. Ne postoji ništa što je važnije od toga za sve građane u regionu. Zahvaljujući naporima i inicijativama Evropske komisije i pojedinačnih članica EU, kao što je Nemačka koja je pokrenula Berlinski proces, ceo region je poslednjih godina značajno napredovao, pre svega u trgovinskom smislu. Ovo je otvorilo prostor za nove inicijative o kojima smo krenuli da razgovaramo: međusobnom priznavanju profesionalnih i akademskih kvalifikacija, romingu, pokretanju Regionalnog instituta za istraživanje i razvoj, sve u cilju da obezbedimo drugačiju budućnost i prosperitet za naše građane - rekla je Brnabić.

- Sve ovo je odlukama Prištine dovedeno u pitanje, a formiranje "Vojske Kosova" predstavlja do sada najveću opasnost i najnesmotreniju odluku i lako može biti presudni trenutak za dalji dijalog i regionalnu stabilnost - naglasila je Brnabić i još jednom zamolila za Nemačku podršku kako bi se ponovo otvorila jasna perspektiva za regionalnu saradnju i sigurnost za Srbe koji žive na KiM.

- Uprkos nerazumnim merama i sve radikalnijoj retorici iz Prištine, Srbija ostaje pri tome da ne uvodi kontra mere, jer je teško uspostavljen mir vrednost koju moramo očuvati - dodala je ona.

- Srbija je okrenuta ka budućnosti, a razmišljanje Beograda i Prištine se očigledno suštinski razlikuje, jer dok Priština razmišlja o stvaranju vojske i sukobima, Beograd razmišlja o stvaranju moderne ekonomije i obrazovanja za budućnost. Naš apsolutni fokus je briga o mladima, osnaživanje nauke i bolje povezivanje nauke i privrede kako bi napravili preduslove za jačanje evropske budućnosti ne samo Srbije već celog regiona - dodala je Brnabić.

U razgovoru sa poslanicom nemačkog Bundestaga, premijerka je predstavila najvažnije ekonomske rezultate i istakla da je u prvih deset meseci ove godine, ostvaren rast BDP-a od 4,5% što je najviše ostvareni rast u regionu. Ona je ponovila da njeni prioriteti ostaju digitalizacija, obrazovanje i rad sa mladima kao najvećom snagom za budućnost regiona.

- Do kraja godine očekujemo dobre vesti na polju nauke, a od sledeće godine, Srbija će imati i Fond za nauku, osnovan da bi se omogućilo održivo finansiranje naučnih projekata - izjavila je Brnabić.

Predsednica Vlade istakla je da je Nemačka jedan od najvećih investitora i da su dolaskom nemačkih kompanija, koje zapošljavaju više od 50.000 ljudi u Srbiji, unapređeni poslovna praksa i standardi poslovanja, što je značajan doprinos reforama koje Srbija sprovodi.

Ona je naglasila da je naš ključni spoljno politički cilj punopravnopravno članstvo u EU, za šta ne postoji plan "B". Predsednica Vlade predstavila je Renati Alt da su tri osnovna stuba reformi koje Srbija sprovodi – ekonomske reforme, reforma državne uprave i vladavina prava, naglasivši da se reforme sprovode prevashodno zbog naših građana.

Brnabić je uputila apel Nemačkoj da pomogne u stabilizaciji prilika u regionu, što primarno mora početi ukidanjem carina na proizvode iz Srbije, i naglasila da je "naša vizija mira, stabilnosti, napretka i modernizacije bitno različita od poruka koju dolaze iz Prištine i Tirane poslednje dve nedelje.

Predsednica Vlade je završila sastanak rekavši da je „cela jedna generacija izneverena i da ne smemo da dozvolimo da se to dogodi opet.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE