Obrenovac, 01.12.2021

BILATERALNI ODNOSI NA ISTORIJSKOM NIVOU


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 07.04.2019.
Saradnja Srbije i distrikta Baošan iz Šangaja

Foto:Dalibor Danilović
Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislav Nikolić razgovarao je sa delegacijom distrikta Baošan iz Šangaja o ekonomskoj i drugim vidovima saradnje.

Kinesku političko-privrednu delegaciju predvodi zamenica načelnika Baošana Čen Sjaođi koja je rekla da Kina ima razumevanja za srpski narod, jer ima isti nacionalni interes, očuvanja teritorijalnog integriteta i suverenteta.

Nikolić je rekao da su kineske investicije poput Hestila u Smederevu i Zđina u RTB Boru podstrek za dalju uspešnu saradnju dveju država: "Srbija je imala sreću da je predsednik Kine Si Đinping njen veliki prijatelj i da sa značajnom pažnjom posmatra da li se kinesko-srpska saradnja i zajednički projekti odvijaju uspešno".

On je napomenuo da se u Srbiji grade kineska fabrika automobilskih guma i fabrika delova za automobilsku industriju, i da ga raduje to što su Kina i Srbija prešle iz infrastrukturne saradnje na saradnju u oblasti proizvodnih kapaciteta: "Beograd i ostali gradovi Srbije potpuno su otvoreni ne samo za ekonomsku saradnju sa Kinom, već i za saradnju u oblasti obrazovanja, sporta, kulture, turizma. Želim vam da se Baošan pobratimi sa nekim od naših gradova ili opština i da se kinesko-srpska saradnja intenzivira na lokalnom nivou".

"Naši bilateralni odnosi su na istorijskom nivou, u poslednje vreme razvijaju se u svim dimenzijama ne samo na najvišem političkom nivou, već i na lokalnom nivou. Naš cilj je jačanje saradnje Baošana i Beograda, u oblasti sporta, kulture, obrazovanja", rekla je Čen Sjaođi.

U Baošanu se nalazi i sedište kompanije Bao Wu Steel Group, preduzeća za proizvodnju čelika, najveća platforma za promet čeličnih proizvoda, kao i veoma uspešna privatna kompanija Dahua Real Estate Group, koja se bavi gradnjom i obnovom nekretnina u Kini i Australiji.

"Baošan se kao i Beograd nalazi u fazi privredne transformacije i radovaće nas svaki vid buduće zajedničke saradnje", naglasila je zamenica načelnika distrikta Baošan Čen Sjaođi.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE