Obrenovac, 01.12.2021

'DNEVNIK SLOBODNE SRBIJE'


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 10.03.2019.
Održan 14. protest '1 od 5 miliona' u Beogradu

Foto:Marko Jovanović
Okupljanjem građana i dela opozicije sinoć je u 18 sati na Platou Filozofskog fakulteta u Beogradu otpočeo je četrnaesti protest "1 od 5 miliona" u Beogradu, koji se od svih porethodnih razlikovao zbog izvršenja jednočasovne „Blokade upozorenja“ zgrade RTS.

Parola blokade glasila je „Dosta smo mi gledali vas, sada ćete vi nas“, a sve, kako su organizatori ranije najavili, zbog rukovodstva koje ne da podjenak medijski prostor pripadnicima opozicije, te svojim šturim izveštavanjem ignoriše demonstrante i istinu.

Okupljenima se na Platou obratio publicista Vladimir Dimitrijević, dok je kod Terazijske česme prisutnima govorio glumac Branislav Lečić.

Dimitrijević je, pred početak protestne šetnje, rekao da smo "mnogo puta mi koji smo godinama protestovali doživeli razočarenje od onih od kojih smo, kao narodnih predstavnika Skupštine Srbije, očekivali da će se izboriti za bolju Srbiju".

- U zemlju u kojoj je sve postalo golo nasilje, od "Beograda na vodi" do spaljivanja kuća kritičara režima, ne smemo zaboraviti da je jedini lek – pravna država. I sada nemamo pravo na grešku, a verujte nemaju ni oni koji su narodu ponudili potpisivanje Sporazuma. Od njih tražimo odgovornost i ozbiljnost, patriotsku svest i odlučnost u odbrani vladavine prava - rekao je.

Tom prilikom je Lečić istakao da svaka vlast dolazi u situaciju da bude korumpirana ako nema četvrtog stuba društva, a to je demokratsko javno mnjenje – građanska svest.

Lečić je rekao da sada imamo nacionalne frekvencije koje ništa drugo ne rade nego statistički obaveštavaju da su se desili neki protesti.

- Svaka institucija mora da skrene pažnju na narod koji je nezadovoljan, koji želi da kaže svoje mišljenje. Svaki nacionalni mediji mora to da prenese - napomenuo je Lečić.

Lečić je istakao da su građani Srbije moć i da država i sve njene institucije postoje zbog njih. Rekao je da je i pre 28 godina sa istog mesta tražio da „tv Bastilja", kako je tada nazivan RTS, otvori svoja vrata za suprotna mišljenja.

- Sada imamo situaciju da se "Bastilja" razmnožila, ali ništa drugo ne rade nego statistički obaveštavaju da su se desili neki protesti - dodao je Lečić.

- Nije ona nikakav okupator, a ovi se ponašaju tako. Optužujem ih da dele narod, da seju strah. Kada se probudi građanska svest, nikakvo jače oružje vam ne treba - rekao je Lečić.

On je rekao da svaka nacionalana televizija ima priliku da se iskupi i poručio im je da se otvore što pre.

Potom je ranije najavljena "blokada" RTS izvedena tako što se kolona demonstranata podelila, pa je jedan deo prišao iz Takovske, a drugi iz Aberdareve.

Učesnici protesta su oblepili glavni ulaz RTS-a natpisima "lažov" i siluetom Aleksandra Vučića, a potom su održali, kako su nazvali "Dnevnik slobodne Srbije".

Gosti “Dnevnika slobodne Srbije” ispred RTS-a bili su predsednik jednog od sindikata zaposlenih u MUP, Policijskog sindikata Srbije, Veljko Mijailović i Vesna Lakićević, radnica „Kolubare“ iz Lazarevca koja je premeštena na niže plaćeno radno mesto.

Demonstranti su se kretali ulicama Uzun Mirkova, Kolarčeva, Terazije, Kralja Milana, Kneza Miloša i Takovska.

Protesti su se održali i u Kragujevcu, Novom Pazaru, Jagodini, Brusu, Smederevskoj Palanci, Bačkoj Palanci, Batočini…

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE