Obrenovac, 01.12.2021

SASTANAK NELE KUBUROVIĆ I KEVINA HJUZA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 10.04.2019.
Dobra saradnja Srbije i Mehanizma za međunarodne krivične tribunale

Foto:Marina Lopičić
Ministarka pravde Nela Kuburović sastala se juče sa šefom Kabineta tužioca Mehanizma za međunarodne krivične tribunale Kevinom Hjuzom, koji boravi u višednevnoj poseti Srbiji, kao jedan od stručnih predavača na obuci za zamenike tužilaca za ratne zločine.

Ministarka pravde i Hjuz pozitivno su ocenili saradnju Srbije sa Mehanizmom i ukazali da obuka koju sprovodi Pravosudna akademija uz podršku Kancelarije tužioca Mehanizma dodatno jača kapacitete Tužilaštva za ratne zločine.

Reč je o petodnevom seminiaru u okviru kojeg posebnu obuku pohađa 18 zamenika tužilaca za ratne zločine i njihovih saradnika.

Ministarka Kuburović je istakla da pored toga što su ojačani stručni i ljudski kapaciteti Tužilaštva za ratne zločine, Ministarstvo pravde dodatno radi na širenju njegovih infrastrukturnih kapaciteta, što ukazuje posvećenost Vlade Srbije efikasnom procesuiranju ratnih zločina.

Ona je ukazala da je u toku revizija Akcinog plana za Poglavlje 23, te će u njega biti dodate sve one aktivnosti koje su definisane Nacionalnom strategijom za procesuiranje ratnih zločina, a koje do sada nisu bile deo tog Akcionog plana, jer je Nacionalna strategija doneta naknadno.

Hjuz je rekao da je u toku izrada novog izveštaja u radu Mehanizma, koji će ovog puta biti proširen na teritoriju celog regiona i istakao da Mehanizam nastavlja da insistira na jačanju regionalne saradnje i radu komisija za nestala lica.

Ministarka Kuburović je istakla da Srbija i BiH imaju dobru saradnju u procesuiranju ratnih zločina, ali da takva saradnja izostaje sa Hrvatskom.

Ona je ukazala da je u februaru ove godine ponovo održan sastanak dva ministra pravde Srbije i Hrvatske na kojem je dogovoreno inteziviranje te saradnje.

Govoreći o radu komisija za nestala lica, Hjuz je pozdravio rad Komisije Vlade Srbije ističući njen predan rad i ostvarene rezultate, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE