Obrenovac, 01.12.2021

'POJAS I PUT' U SRPSKIM OČIMA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 10.12.2018.
Srpsko-kineska saradnja kao tema treće međunarodne konferencije Beogradski strateški dijalog (BSD)

Foto:Printscreen
Strateški značaj inicijative "Pojas i put" na ovim prostorima, njeni globalni dometi, investicioni i infrastrukturni projekti, kao i mogućnosti srpsko-kineske saradnje u okviru četvrte industrijske revolucije, teme su o kojima će se danas govoriti na trećoj međunarodnoj konferenciji Beogradski strateški dijalog (BSD), pod nazivom "Inicijativa pojas i put na Balkanu".

Skup, koji će okupiti veliki broj učesnika iz Srbije i inostranstva, otvoriće predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, a centralna tema ovogodišnje konferencije je predstavljanje strateškog značaja inicijative "Pojas i put" u regionu.

O globalnim dometima inicijative "Pojas i put", govoriće ambasador Kine u Srbiji Li Mančang, poznavalac prilika na Balkanu Volfgang Petrič i profesor Nankai Univerziteta Ge Šunći, kao i profesorka beogradskog FPN-a i direktorka Centra za azijske studije Dragana Mitrović.

Mitrovićeva ističe značaj te inicijative, budući da, kaže Mitrović, već sada ima interkontinentalni, a možda i globalni domet, s obzirom na osnivanje Azijske banke za investicije u infratsrukturi.

"Nastojaćemo da objasnimo šta inicijativa znači za interkontinentalno povezivanje, kontinentalno i pomorsko, šta znači za saobraćajnu, komunikacionu infrastrukturu, za povezivajne naroda, kultura, unapređenje trgovine, ubrzanje prekogranične trgovine...", rekla je Mitrovićeva za Tanjug.

Biće reči i o tome šta inicijativa znači za samu Kinu, na njenom putu izrastanja od regionalne u globalnu silu, ali i kako dodiruje nas i koji je najbolji način način da se Srbija uključi - šta nam je ponuđeno, a šta je najbolje da odaberemo.

Metrovićeva je ukazala da je za Srbiju veoma značajno što je inicijativa dosegla do ove tačke Evrope, jer se, po prirodi stvari nalazimo na razmeđu puteva, pa nam to daje mogućnost da odaberemo nešto iz široke ponude.

"Imamo posla sa neuporedivo većim partnerom i imamo mogućnost da odaberemo ono što je za nas najvažnije - da se povežemo i okviru našeg, ali i da se povežemo sa daljim regionima, da se ugradimo u proizvodne i komunikacione lance u međunarodnoj proizvodnji, komunikaciji, trgovini i postanemo integrisani u globalne tokove kako bismo poboljšali stanje naše ekonomije i položaj na međuanrodnom tržištu", rekla je Mitrovićeva.

Radojka Nikolić, vlasnica magazina "Biznis i ekonomija", koja će moderirati panel posvećen investicionim i infrastrukturnim projektima, kaže da se Srbija našla na starom putu svile, odnosno sada na putu "pojas i put", kao važna geografska tačna.

"Nama je ova inicijativa značajna jer nam nedostaje upravo infrastruktura koja je potrebna i Kinezima da bi realizovali svoj projekat, a konferencija će se upravo tim temama baviti", rekla je Nikolićeva.

Danas će, kako je dodala, i predstavnici kineskih komapnija govoriti o svojim iskustvima u Srbiji i o njihovom viđenju svih tih prednosti ili mana koje podrazumevaju ovaki projekti.

Ona je istakla da Srbija ima dvostruki interes u ovim infrastrukturnim projektima.

"Jedan je što se geografski našla na putu svile i na taj način može da ima korist od izgradnje infrastrukture, a drugi, što je Srbiji sva ta infrastruktura potrebna bez obzira na projekt ‘Pojas i put‘. Potrebni su nam putevi, mostovi, železnička pruga Beograd - Budimpešta, koja bi trebalo okviru projekta da se gradi", napomenula je Nikolićeva.

Budući da nemamao dovoljnu infrastrukturu i da je postojeća devastirana u prethodnim decenijama, prema rečima Nikolićeve, ovo je dobra mogućnost za Srbiju da kroz projekat koji Kina globalno realizuje, dobije i lokalno i regionalno značajne infrastrukturne objekte koje može da koristi.

Sagovornici na panelu biće državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, Mihailo Vesović iz PKS, direktorka NTP Beograd Gordana Danilović Grković, kao i Milan Aleksijević ispred Telekoma Srbija i Srećko Miodragović iz Comtrade grupe.

Konferenciju "Inicijativa pojas i put na Balkanu", organizuju Fondacija Beogradski strateški dijalog, u saradnji sa Ambasadom Kine u Beogradu i Vladom Srbije, a održava se u Palati Srbija.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE